Kom i gang!!

Her er en serie artikler som kanskje kan være bra å lese for deg som ikke kan så mye om musikkinnspilling enda.

Musikkprogrammer finnes i mange ulike varianter. Det er ikke lett å kategorisere dem heller, fordi utviklingen går fort. Et program som i dag mangler visse muligheter, kan ha fått det i neste versjon. Vi kan likevel sette et skille mellom innspillingsprogrammer og redigeringsprogrammer. Jeg har forsøkt å angi hvilket operativsystem (Win/Mac/Linux) programmet fungerer i slik at det skal være enklere for deg å finne det som er interessant for deg. 

Innspillingsprogrammer er laget for å la deg spille inn lyd (audio) og MIDI (styringsinformasjon til f.eks synther) eller begge deler. Redigeringsprogrammer er laget for at du skal kunne behandle audioopptak som allerede er gjort. Mange innspilingsprogrammer har også mulighet for å redigere lydfiler, så det er ikke sikkert at du trenger et eget dedikert redigeringsprogram. Her er et utvalg programmer. Blant de store innspillingsprogrammene finner vi f.eks Steinberg Cubase (Win/Mac), Cakewalk Sonar (Win), Apple Logic (Mac), Digital Performer fra Motu (Mac), Avid Protools LE m.fl. Dette er programmer som har "alt" og som lar deg gjøre en låt ferdig fra start til mål. Reaper er også et program man bør sjekke ut før man bestemmer seg (Win/Mac). Dersom du bruker Linux kan det være vel verd se på programmer som Ardour og Rosegarden, eller en distro som er laget for multimediabruk som f.eks Ubuntu Studio.Bildet ovenfor viser programmet Studio One fra Presonus

At det skjer utvikling på programmene er Reason fra Propellerheads Software et godt bevis på. Tidligere var Reason - som riktignok var et kjempebra program som inneholdt virtuelle synther, samplere og trommemaskiner - men uten mulighet for å gjøre lydopptak med mikrofon. I Reason versjon 6 ble dette endret og Reason ble regnet da som et fullverdig innspillingsprogram. Fra versjon 9.5 åpnet Propellerhead opp for muligheten til å bruke VST plugins, og dermed ha de samme mulighetene som f.eks. Logic og Cubase.

Reason har forøvrig i likhet med flere andre programmer (f.eks. FL Studio) mulighet til å benytte en teknikk som kalles ReWire. Med ReWire kan man koble et program (f.eks Reason) til et annen program (f.eks Cubase) og bruke programmene synkronisert. Dette krever at man har et program som kan være "ReWire Slave" (Reason) og et annet som "ReWire Host" (Cubase).

Skjembildet nedenfor viser Reason:FL Studio fra Image-Line (Win) også er et svært aktuelt musikkprogram som er mye brukt til å lage moderne klubbmusikk. Kjøper man seg i tillegg noen softsynther som f.eks Nexus og Serum er man lydmessig up-to-date. Programmet har imidlertid kanskje et grensesnitt som kanskje er litt forvirrende for oss som er vant til mer "tradisjonelle programmer" som f.eks Cubase og Sonar, men man kommer raskt i gang. Vi har skrevet litt om FL Studio her.

Dersom du bruker Mac har du kanskje allerede stiftet bekjentskap med programmet Garageband som leveres med macOS. Garageband er riktignok enkelt, men det er fullt mulig å spille inn komplette låter med det. Det er  dessuten enkelt å jobbe videre i Logic med låter som har startet sin tilværelse i Garageband. Det er også verd å merke seg at Garageband også finnes som app til iPhone og iPad.De ovennenvte programmene inneholder massevis av muligheter, men noen ganger kan det være greit med programmer som er mer rettet mot låtsrkriverprosessen enn om innspilingsprosessen.

Jammer (Win): I dette programmet kan du legge inn din akkordrekkefølge og velge din musikkstil. Programmet er enklere enn Band-in-a-Box. Det gjør at det å teste en ny låtidé er fort gjort. Hvis du spiller gitar og gjerne vil ha et program for å skrive ned ideéne dine bør du ta en titt på GuitarPro. Vi har skrevet litt om programmet da det kom i versjon 7 her.

 

Låttekster

Tekster kan være en utfordring og heldigvis finnes det help å få når skrivekrampa setter inn. Det  finnes det flere gratis-sider på internett som tar for seg rim og synonymer (engelsk). Se f.eks Rhymezone

Liptikl: Et program som lar deg lage låttekster ut i fra tre kildetekster.  Man må naturligvis "vaske" resultatet, men kan være en god hjelp for å komme i gang slik at man får ideér.

Masterwriter: Dette er et klassisk program som inneholder en mengde funksjoner for den som skriver tekster på engelsk inkl rimleksikon. Det medfølger en del trommelooper og man kan i tillegg spille inn lydspor direkte i programmet. (Windows/Mac)

Noatikl: Programmet er et komposisjonsverktøy for generativ musikk fra folka bak SSEYE Koan, et program som i sin tid ble digga av Brian Eno.

 

Notasjon

Finale: Dersom du tar noteskrivingen din på alvor kan det være fornuftig å skaffe seg et program som er laget spesielt for det formålet. Finale finnes i flere versoner, så du  finner sikkert en som passer deg.

Sibelius: Konkurrent til Finale.

GuitarPro: Dersom du spiller gitar og trenger et program for å skrive tablatur og tekst er GuitarPro et greit og rimelig alternativ.

 

Andre alternativer:

Etter at iPhone og iPad har gjort sin seiersgang har det dukket opp massevis av app'er som er interessante for musikere og det kommer nye stadig vekk. Det er derfor store muligheter for at du kan finne noe som passer deg, og som gjør at veien fra idé til ferdig resultat er kortere enn noen gang. App'er finnes i mange former og fasonger, enten man bruker iPhone eller en Androidvariant. Det kan være vel verd å undersøke mulighetene. Du kan jo for eksempel bruke en app for å ta vare på låtidéen, for deretter å fortsette når du har overført den til datamaskinen hjemme? Det finnes også inspillingsløsninger for f.eks iPad og for noen vil dette sikkert være tilstrekkelig. 

Hvem ville trodd deg hvis du fortalte om dagens muligheter til de som startet innspillingene sine på en Tascam 244s? :)

Noen tips:

Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
6843
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
2675
Mixing i hodetelefoner

Mixing i hodetelefoner

den 10. august 2014 i Mixing

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.

Les mer
3225
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
8088
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
4605
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
3365
­