En plugin er et lite program man starter fra sitt musikkprogram (f.eks Cubase, Logic, ProTools, Reason, FL Studio eller Sonar), og som gir musikkprogrammet tilleggsfunksjonalitet. Man kan legge til softwaresynther, effekter, trommemaskiner og samplere. De fleste innspillingsprogrammer leveres med et utvalg plugins av god kvalitet, men det finnes også mange andre produsenter som har spesialisert seg på dette.

Plugins finnes i flere ulike formater, og hvilket du kan bruke avhenger av hvilket operativsystem du bruker (f.eks Windows eller Mac OS) og hvilket musikkprogram du bruker. Protools systemer har f.eks sitt eget format som heter AAX (brukte tidligere RTAS), mens andre heter VST, direct X eller Audio Units. De fleste kommersielle plugger leveres i "alle" formater, men det kan være lurt å laste ned en demo hvis det finnes. Da vet du hvordan pluggen låter, og at den fungerer slik den skal på din datamaskin.

Bruker du Windows finnes det massevis av gratis plugins på nettet, og slik man kan vente seg er kvaliteten veldig varierende blant gratispluggene. Det kan derfor være fornuftig å først sjekke sitt innspillingsprogram og lære seg å bruke de medfølgende pluggene.  Dersom man etter dette finner ut at man ønsker flere muligheter eller at de medfølgende pluggene ikke holder mål er tiden inne til å vurdere kjøp av tredjeparts plugins.

Bruk av plugins belaster fremfor alt datamaskinens prosessor og derfor finnes det også ulike løsninger med DSP kort. Slike kort har egne innebyggde prosessorer til å ta belastningen i stedet. Se f.eks Universal Audio, som har både dedikerte DSP løsninger, og lydkort der dette er innebygd.

 

Noen tips:

Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
5708
Mixing i hodetelefoner

Mixing i hodetelefoner

den 10. august 2014 i Mixing

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.

Les mer
2649
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
3835
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
3901
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
2652
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
2203
­