Kom i gang!!

Her er en serie artikler som kanskje kan være bra å lese for deg som ikke kan så mye om musikkinnspilling enda. Du finner informasjon om ting å tenke på vedr. valg av datamaskin, lydkort, valg av mikrofoner, monitorer/hodetelefoner, MIDI keyboards, musikkprogrammer osv.

En plugin er et lite program man starter fra sitt musikkprogram (f.eks Cubase, Logic, ProTools, Reason, FL Studio eller Sonar), og som gir musikkprogrammet tilleggsfunksjonalitet. Man kan legge til softwaresynther, effekter, trommemaskiner og samplere. De fleste innspillingsprogrammer leveres med et utvalg plugins av god kvalitet, men det finnes også mange andre produsenter som har spesialisert seg på dette.

Plugins finnes i flere ulike formater, og hvilket du kan bruke avhenger av hvilket operativsystem du bruker (f.eks Windows eller Mac OS) og hvilket musikkprogram du bruker. Protools systemer har f.eks sitt eget format som heter AAX (brukte tidligere RTAS), mens andre heter VST, direct X eller Audio Units. De fleste kommersielle plugger leveres i "alle" formater, men det kan være lurt å laste ned en demo hvis det finnes. Da vet du hvordan pluggen låter, og at den fungerer slik den skal på din datamaskin.

Bruker du Windows finnes det massevis av gratis plugins på nettet, og slik man kan vente seg er kvaliteten veldig varierende blant gratispluggene. Det kan derfor være fornuftig å først sjekke sitt innspillingsprogram og lære seg å bruke de medfølgende pluggene.  Dersom man etter dette finner ut at man ønsker flere muligheter eller at de medfølgende pluggene ikke holder mål er tiden inne til å vurdere kjøp av tredjeparts plugins.

Bruk av plugins belaster fremfor alt datamaskinens prosessor og derfor finnes det også ulike løsninger med DSP kort. Slike kort har egne innebyggde prosessorer til å ta belastningen i stedet. Se f.eks Universal Audio, som har både dedikerte DSP løsninger, og lydkort der dette er innebygd.

 

­