Kom i gang!!

Her er en serie artikler som kanskje kan være bra å lese for deg som ikke kan så mye om musikkinnspilling enda. Du finner informasjon om ting å tenke på vedr. valg av datamaskin, lydkort, valg av mikrofoner, monitorer/hodetelefoner, MIDI keyboards, musikkprogrammer osv.

Hvis du har planer om å bruke softwaresynther o.l. bør du ta med innkjøp av et MIDI klaviatur i innkjøpsbudsjettet. Det vil gjøre jobben mye lettere.

Disse finnes i en rekke størrelser og i ulike prisnivåer. Dersom du regner med a du skal benytte det mobilt bør du kanskje ikke kjøpe de med flest tangenter, men skal det stå i ro er det ofte greit med et litt større keyboard. Mange keyboards har mulighet for å sende MIDI over USB, men også til å bruke tradisjonelle MIDI kabler. Det siste krever at du enten har et lydkort med MIDI innganger (og evt. utganger) eller at du kjøper en MIDI/USB interface.

Det er også blitt vanlig at slike keyboards har knotter og fadere som gir deg mulighet til å f.eks styre softwaresynther du har installert på datamaskinen din. Du kan f.eks velge å la en vripot styre filter cut-off eller resonans på synthen.

Det finnes også rene kontrollenheter som gir deg tilgang til å styre mange parametere i innspillingsprogrammet inkl. start og stopp, samt mixerens fadere o.l. Noen slike kontrollere har også motoriserte fadere som vil følge det som skjer i innspillingsprogrammet og via automasjon hele tiden justere seg til riktig posisjon. Slike enheter gjør det mye enklere å automatisere mixeren samtidig som du slipper å bruke mus i særlig grad.

Det finnes også andre alternativer. Hvis du f.eks har en iPad kan du benytte den som en kontrollflate mot innspillingsprogrammet ditt (avhengig av hvilket program du bruker). Som "tilbehør" til Logic Pro X finnes f.eks en app som heter Logic Remote. App'en som kan lastes ned gratis fra AppStore, og gir deg hands-on til mange oppgaver i Logic Pro X. Det er grunn til å tro at markedet for den type App'er vil bli stort etterhvert.

­