Hvis du vil ha et studio for musikkinnspilling har du flere alternativer. På hjemmestudio.net tas utgangspunktet hovedsaklig i bruk av datamaskin med tilhørende lydkort og programmer. Grunnen til det er at det gir de største mulighetene. De fleste har dessuten allerede en datamaskin som det er gode muligheter for at kan brukes. Imidlertid skjer det mye spennende for mobile enheter også, og vi på hjemmestudio.net forsøke også å følge med på dette og rapporterer etterhvert som det dukker opp bra saker.

Uansett hvilken musikksjanger du har tenkt å drive med – enten det er electronica eller death metal vil datamaskinen være sentral for innspillingen, men den setter også noen begrensninger for hva du kan få gjort. Jo høyere ytelse den har  jo mer fleksibelt kan du jobbe. Hvis du har planer om å bruke  musikkprogram med mye innebygde effekter og virtuelle instrumenter bør du ha en maskin med godt med minne (ram) og en prosessor med flere kjerner. RAM minnets størrelse styrer bl.a. hvor store samplingsbibliotek du kan bruke og harddiskens hastighet begrenser begrenser hvor mange og hvor store lydfiler du kan ta opp og spille av. Det er ganske vanlig å bruke en egen harddisk for lydfiler. Pass på å ikke installere fler programmer enn nødvendig på datamaskinen, siden det kan gjøre maskinen både instabil og treg.

Om du bør velge en PC med Windows eller en Mac spiller egentlig mindre rolle. Hvilket operativsystem og musikkprogram man liker best bør styre dette valget. Dersom f.eks alle du kjenner bruker Windows og Sonar til musikkinspilling kan det være lurt å velge det du også, for da har du noen å spørre dersom du kjører deg fast. Dersom man skal spille inn med mikrofon i det samme rommet som datamaskinen står i kan det være lurt å velge en datamaskin som er stillegående.

Hvis du bygger en datamaskin selv så er det fornuftig å velge store vifter som går på lavt turtall. Skjermen bør være av widesceen-type og med så høy oppløsning som mulig. Grunnen til dette er ganske enkelt at det gir en betydelig bedre oversikt. mange skjermkort har to utganger og dette kan utnyttes til å benytte to skjermer  og f.eks legge innspillingsprogrammets mixer ut på skjerm nr. 2.

Tips: Dersom du ikke har plass til to skjermer, eller tror du bare vil ha en - pass da på å velg en som er stor og har god oppløsning. Det er SÅ mye mer behagelig i bruk, og gir en bedre oversikt over prosjektet.

Vis kommentarskjema

Noen tips:

Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
1432
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
4328
Mixing i hodetelefoner

Mixing i hodetelefoner

den 10. august 2014 i Mixing

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.

Les mer
1199
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne arikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
1142
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
1069
Stereoopptak

Stereoopptak

den 10. august 2014 i Innspilling

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er tiden inne for å se på ...

Les mer
1629

Til info:

­