Det er kanskje på sin plass å forsøke seg på en forklaring på hva som menes med "monitorer" i denne sammenheng først: Monitorer er høyttalere som man lytter til mens man spiller inn og mixer musikk. Vanlige HiFi høyttalere er som regel ikke "ærlige" nok. Monitorene skal gjengi hvordan det innspilte materialet låter - så presist som mulig - på godt og vondt :-) 

For å gjøre en god jobb når du mixer må du lære deg hvordan ditt utstyr fungerer med ulik type musikk. Det tar tid å få den nødvendige erfaringen med dette, men etter en stund vil man lære hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Gradvis vil man få kunnskapen om hva man må gjøre for å få det resultatet man vil ha, men ferdig utlært blir man sikkert aldri.

Jeg anser at det er en fordel om monitorene gir en ærlig og detaljert lyd, uten å overdrive hverken bass eller diskant.  På den måten er det mye enklere å rette opp feil eller gjøre justeringer som gir mer trøkk. Hodetelefoner er nyttige som et hjepemiddel i tillegg til monitorene. Dersom du har et stramt budsjett kan det være bedre å velge et par gode hodetelefoner enn et par dårlige monitorer, men min personlige mening er at hodetelefonene kommer som et tillegg til et par bra monitorer. Hvis du skal bruke hodetelefoner i forbindelse med innspilling bør du velge et par som er av lukket type, men ved mixing er et par åpne eller halvåpne et bedre valg.

Nærfeltsmonitorer bør plasseres slik at lytteposisjonen er som på en likebeint trekant: Hvis du sitter en meter unna dem skal det også være en meter mellom høyttalerne.

Man skal også forsøke å plassere høyttalerne høydeveis slik at det er ulik avstand mellom gulv og tak i forhold til høyttalerne. Pass på at de ikke står for nær vegg eller hjørne da dette vil gjøre at bassen bli feilaktig gjengitt. Du vil høre mer bass enn det i virkeligheten er i mixen, noe som vil gjøre den bassfattig når den spilles på andre anlegg. Det er også viktig at monitorene plasseres i ørehøyde og at de står helt stabilt. Hvis de ikke står skikkelig vil det påvirke lydbildet negativt både når det gjelder bassgjengivelse og generellt stereobilde.

Det er fornuftig om du kan få bruke litt tid i butikken til å teste noen ulike par slik at du kan danne deg et bilde av forskjellene. Det er veldig bra om du kan ha med deg musikk du kjenner godt,  eller enda bedre - at du kan få låne med deg et par hjem, slik at du kan få testet dem i fred og ro.

Noen tips:

Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
8496
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
6945
Forberedelser for innspilling

Forberedelser for innspilling

den 08. august 2022 i Innspilling

Det er få ting som er mer irriterende og ødeleggende for kreativiteten enn at ting ikke fungerer slik man har ...

Les mer
356
Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
6228
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
5668
Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
22755
­