Det er kanskje på sin plass å forsøke seg på en forklaring på hva som menes med "monitorer" i denne sammenheng først: Monitorer er høyttalere som man lytter til mens man spiller inn og mixer musikk. Vanlige HiFi høyttalere er som regel ikke "ærlige" nok. Monitorene skal gjengi hvordan det innspilte materialet låter - så presist som mulig - på godt og vondt :-) 

For å gjøre en god jobb når du mixer må du lære deg hvordan ditt utstyr fungerer med ulik type musikk. Det tar tid å få den nødvendige erfaringen med dette, men etter en stund vil man lære hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Gradvis vil man få kunnskapen om hva man må gjøre for å få det resultatet man vil ha, men ferdig utlært blir man sikkert aldri.

Jeg anser at det er en fordel om monitorene gir en ærlig og detaljert lyd, uten å overdrive hverken bass eller diskant.  På den måten er det mye enklere å rette opp feil eller gjøre justeringer som gir mer trøkk. Hodetelefoner er nyttige som et hjepemiddel i tillegg til monitorene. Dersom du har et stramt budsjett kan det være bedre å velge et par gode hodetelefoner enn et par dårlige monitorer, men min personlige mening er at hodetelefonene kommer som et tillegg til et par bra monitorer. Hvis du skal bruke hodetelefoner i forbindelse med innspilling bør du velge et par som er av lukket type, men ved mixing er et par åpne eller halvåpne et bedre valg.

Nærfeltsmonitorer bør plasseres slik at lytteposisjonen er som på en likebeint trekant: Hvis du sitter en meter unna dem skal det også være en meter mellom høyttalerne.

Man skal også forsøke å plassere høyttalerne høydeveis slik at det er ulik avstand mellom gulv og tak i forhold til høyttalerne. Pass på at de ikke står for nær vegg eller hjørne da dette vil gjøre at bassen bli feilaktig gjengitt. Du vil høre mer bass enn det i virkeligheten er i mixen, noe som vil gjøre den bassfattig når den spilles på andre anlegg. Det er også viktig at monitorene plasseres i ørehøyde og at de står helt stabilt. Hvis de ikke står skikkelig vil det påvirke lydbildet negativt både når det gjelder bassgjengivelse og generellt stereobilde.

Det er fornuftig om du kan få bruke litt tid i butikken til å teste noen ulike par slik at du kan danne deg et bilde av forskjellene. Det er veldig bra om du kan ha med deg musikk du kjenner godt,  eller enda bedre - at du kan få låne med deg et par hjem, slik at du kan få testet dem i fred og ro.

Noen tips:

Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
5484
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
12102
Effekters rekkefølge

Effekters rekkefølge

den 10. august 2014 i Mixing

Her er et grunnleggende tips vedrørende bruk av effekter. En viktig og interessant sak når man bruker effekter ...

Les mer
4129
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
8838
Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
11493
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
6744
­