Musikkprogrammer finnes i mange ulike varianter. Det er ikke lett å kategorisere dem heller, fordi utviklingen går fort. Et program som i dag mangler visse muligheter, kan ha fått det i neste versjon. Vi kan likevel sette et skille mellom innspillingsprogrammer og redigeringsprogrammer. Jeg har forsøkt å angi hvilket operativsystem (Win/Mac/Linux) programmet fungerer i slik at det skal være enklere for deg å finne det som er interessant for deg. 

Innspillingsprogrammer er laget for å la deg spille inn lyd (audio) og MIDI (styringsinformasjon til f.eks synther) eller begge deler. Redigeringsprogrammer er laget for at du skal kunne behandle audioopptak som allerede er gjort. Mange innspilingsprogrammer har også mulighet for å redigere lydfiler, så det er ikke sikkert at du trenger et eget dedikert redigeringsprogram. Her er et utvalg programmer. Blant de store innspillingsprogrammene finner vi f.eks Steinberg Cubase (Win/Mac), Cakewalk Sonar (Win), Apple Logic (Mac), Digital Performer fra Motu (macOS), Avid Protools LE m.fl. Dette er programmer som har "alt" og som lar deg gjøre en låt ferdig fra start til mål. Reaper er også et program man bør sjekke ut før man bestemmer seg (Win/Mac). Dersom du bruker Linux kan det være vel verd se på programmer som Ardour og Rosegarden, eller en distro som er laget for multimediabruk som f.eks Ubuntu Studio.Bildet ovenfor viser programmet Studio One fra Presonus

At det skjer utvikling på programmene er Reason fra Propellerheads Software (fra oktober 2019 heter selskapet ReasonStudios) et godt bevis på. Tidligere var Reason - som riktignok var et kjempebra program som inneholdt virtuelle synther, samplere og trommemaskiner - men uten mulighet for å gjøre lydopptak med mikrofon. 

I Reason versjon 6 ble dette endret, og Reason ble regnet da som et fullverdig innspillingsprogram. Fra versjon 9.5 åpnet Propellerhead opp for muligheten til å bruke VST plugins, og dermed ha de samme mulighetene som f.eks. Logic og Cubase. Reason har forøvrig i likhet med flere andre programmer (f.eks. FL Studio) mulighet til å benytte en teknikk som kalles ReWire. Med ReWire kan man koble et program (f.eks Reason) til et annen program (f.eks Cubase) og bruke programmene synkronisert. Dette krever at man har et program som kan være "ReWire Slave" (Reason) og et annet som "ReWire Host" (Cubase).

Fra Reason 11 som kom i oktober 2019 har Propellerheads/ReasonStudios valgt å gå bort fra Rewire(!), og tilbyr i stedet Reasons enheter som plugins via VST3 standard. Løsningen kalles Reason Plugin Rack, og Reason er altså tilgjengelig via plugins hvis du bruker en annet innspillingsprogram som f.eks Logic, Ableton eller Cubase.

Skjembildet nedenfor viser Reason:FL Studio fra Image-Line (Win/macOS) også er et svært aktuelt musikkprogram som er mye brukt til å lage moderne klubbmusikk. Kjøper man seg i tillegg noen softsynther som f.eks Nexus og Serum er man lydmessig up-to-date. Programmet har imidlertid kanskje et grensesnitt som kanskje er litt forvirrende for oss som er vant til mer "tradisjonelle programmer" som f.eks Cubase og Sonar, men man kommer raskt i gang. Vi har skrevet litt om FL Studio her.

Dersom du bruker Mac har du kanskje allerede stiftet bekjentskap med programmet Garageband som leveres med macOS. Garageband er riktignok enkelt, men det er fullt mulig å spille inn komplette låter med det. Det er  dessuten enkelt å jobbe videre i Logic med låter som har startet sin tilværelse i Garageband. Det er også verd å merke seg at Garageband også finnes som app til iPhone og iPad.De ovennenvte programmene inneholder massevis av muligheter, men noen ganger kan det være greit med programmer som er mer rettet mot låtsrkriverprosessen enn innspilingsprosessen.

 

Lydredigering 

Hvis du vil remixe eller redigere lyd har det kommet flere kraftige verktøy for dette. Et eksempel er Steinberg SpectraLayers. Her kan man f.eks. fjerne romklang, eller ulyder i orginalinnspillingen. I tillegg kan man splitte opp en ferdig miks til stems. Programmet gjør et forsøk (og kan lykkes godt!) med å separere lyder i kategoriene vokal, keyboard/piano, trommer, bass og annet. Hvor vellykket det blir avhenger av materialet man bruker. Steinberg leverer også Wavelab, som må sies å være en slags bransjestandard for mastering av musikk.

 

 

Andre typer musikkrelaterte programmer:


Jammer (Win): I dette programmet kan du legge inn din akkordrekkefølge og velge din musikkstil. Programmet er enklere enn Band-in-a-Box. Det gjør at det å teste en ny låtidé er fort gjort. Hvis du spiller gitar og gjerne vil ha et program for å skrive ned ideéne dine bør du ta en titt på GuitarPro. Vi har skrevet litt om programmet da det kom i versjon 7 her.

 

Låttekster

Tekster kan være en utfordring og heldigvis finnes det help å få når skrivekrampa setter inn. Det  finnes det flere gratis-sider på internett som tar for seg rim og synonymer (engelsk). Se f.eks Rhymezone

Liptikl: Et program som lar deg lage låttekster ut i fra tre kildetekster.  Man må naturligvis "vaske" resultatet, men kan være en god hjelp for å komme i gang slik at man får ideér. Programmet har nå byttet navn til Wotja

Masterwriter: Dette er et klassisk program som inneholder en mengde funksjoner for den som skriver tekster på engelsk inkl rimleksikon. Det medfølger en del trommelooper og man kan i tillegg spille inn lydspor direkte i programmet. (Windows/Mac)

Noatikl: Programmet er et komposisjonsverktøy for generativ musikk fra folka bak SSEYE Koan, et program som i sin tid ble digga av Brian Eno. Programmet har blitt en del av Wotja.

 

Notasjon

Finale: Dersom du tar noteskrivingen din på alvor kan det være fornuftig å skaffe seg et program som er laget spesielt for det formålet. Finale finnes i flere versoner, så du  finner sikkert en som passer deg.

Sibelius: Konkurrent til Finale.

GuitarPro: Dersom du spiller gitar og trenger et program for å skrive tablatur og tekst er GuitarPro et greit og rimelig alternativ. 

Andre alternativer:

Etter at iPhone og iPad har gjort sin seiersgang har det dukket opp massevis av app'er som er interessante for musikere og det kommer nye stadig vekk. Det er derfor store muligheter for at du kan finne noe som passer deg, og som gjør at veien fra idé til ferdig resultat er kortere enn noen gang. App'er finnes i mange former og fasonger, enten man bruker iPhone eller en Androidvariant. Det kan være vel verd å undersøke mulighetene. Du kan jo for eksempel bruke en app for å ta vare på låtidéen, for deretter å fortsette når du har overført den til datamaskinen hjemme? Det finnes også inspillingsløsninger for f.eks iPad, og for noen vil dette sikkert være tilstrekkelig. 

Hvis du bruker iPad (eller iPhone) og trenger et notasjonsprogram, bør du sjekke forScore, eller se direkte i AppStore. Du kan bruke Apple Pencil med programmet og skrive noter inn direkte, noe som mange setter pris på.

 

Hvem ville trodd deg hvis du fortalte om dagens muligheter til de som startet innspillingene sine på en Tascam 244s? :)

Tips og info

august 10, 2014

Valg av oppløsning for opptakene

in Innspilling

by hjemmestudio

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.
august 10, 2014

Stereoopptak

in Innspilling

by hjemmestudio

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er…
august 20, 2014

Steinberg Cubase

in Steinberg Cubase

by hjemmestudio

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til…
august 10, 2014

Propellerheads Reason

in Propellerheads Reason

by hjemmestudio.net

Er du på jakt etter et synthrack å ha i datamaskinen din ? I denne…
september 05, 2014

Mobil innspilling og miks

in På mobil og nettbrett

by hjemmestudio.net

Hvis du har et nettbrett du vil bruke er det greit å vite at det…
august 10, 2014

Mixing i hodetelefoner

in Mixing

by hjemmestudio

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.
august 10, 2014

Mixeren - Introduksjon del 1

in Om mixeren

by hjemmestudio

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at…

Noen tips:

Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
6793
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne artikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
4664
Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
19016
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
10657
Effekters rekkefølge

Effekters rekkefølge

den 10. august 2014 i Mixing

Her er et grunnleggende tips vedrørende bruk av effekter. En viktig og interessant sak når man bruker effekter ...

Les mer
3572
Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
5321
­