Det har gått 3 år siden Steinberg lanserte software-sampleren HALion 5, og under vinter-NAMM kom beskjeden om at versjon 6 snart var på markedet. Visuelt er versjon 5 og 6 ganske like, men det finnes en del nyheter hvis man titter under overflaten. Vi finner bl.a. en ny wavetable- synth, noen nye instrumenter og ikke minst bedre muligheter for oss brukere til å tilpasse det grafiske grensesnittet. Det er nye lydbibliotek og en mulighet for scripting. Det var etter vårt syn lanseringen av HALion versjon 4 som endret programmet fra å være en sampleplayer til å bli et skikkelig lydverksted. Programmet ble den gangen endret fra grunnen av, og den retningen har fortsatt i versjon 5 og 6.  

Å installere HALion er rimelig enkelt. Steinberg har en “nedlastingshjelper” (Steinberg Download Assistant) som hjelper deg å laste ned filer, og deretter startes installasjonen. Vi kunne tenkt oss at denne ble koblet sammen med eLicenser (kopibeskyttelsen), da det nok ville vært smidigere enn den to-trinns løsningen de har nå. En nyhet er likevel at HALion 6 (og HALion Sonic 3) ikke lenger krever eLicenser i form av en fysisk USB-stick. Man kan velge autorisere sin datamaskin via en “soft eLicenser”. Fordelen med den fysiske eLicenseren er imidlertid at man kan bruke ubegrenset mange datamaskiner ved å flytte denne rundt til den maskinen man bruker for øyeblikket, noe mange brukere av Cubase / Nuendo likevel gjør.

HALion 5 hadde et antall nye synthgeneratorer, men som nevnt har HALion 6 kun én ny: Wavetable Zone. Dette er en fleksibel enhet som på ingen måte låser deg til PPG-type lyder. Hvis man er litt makelig anlagt er det bare å dra-og-slippe et sample i rett vindu, og deretter gjør programvaren sine triks. Man kan deretter justere håndteringer av envelope og overtoner til den store gullmedaljen. Man kan også velge Spectrum, som gir full kontroll over f.eks amplitude og fase, alt uten problemer som følge av aliasing. Lyden kan bli fremstilt visuelt på tre ulike måter: Sample, 3D Map eller 3D Wave. Hver wavetable-modul kan ha to oscillatorer, med hver sin sub-del. Den sistnevnte arbeider kun med forhåndsdefinerte waveforms, men har også en støygenerator som gir tilgang til en rekke ulyder ;)

De av oss som husker hvordan det var å jobbe med en hardware-sampler, husker også hvordan det var å spille inn samples på enheten. Det kan man også gjøre i HALion 6, slik at man ikke lenger trenger spille inn DAW´en og deretter overføre til sampleren. Her må det skytes inn at forfatterens første møte med en hardwaresampler var en AKAI S900. Oh yes, happy days ;) En fordel med å spille inn direkte i sampleren er at man direkte kan mappe rett lyd til rett tangent. Det kan enten gjøres ved å sette opp HALion slik at den venter på MIDI Note-On/Note-off for start og stopp, eller ved å sette en threshold verdi for input. Dette ligner litt på opplegget vi kjenner igjen fra FXpansion Geist, men HALions løsning mangler litt på å bli 100%. De burde hatt muligheten til å kontrollere velocity, og det kan jo godt hende dette kommer i en fremtidig oppdatering. 

Vi har tidligere ikke hatt mulighet til å lage egne Macro sider, men med Macro Page Designer har vi tilgang til alle standardkomponentene og kan lage egne bakgrunner, knapper osv. for en personlig vri(knott). HALion 6 har fått innebygde funksjoner for å lagre egne lyder og distribuere dem på et proft og kommersialisert vis. Vi, som brukere, kan nå lage komplette VST Sound filer (inkl. egen avatar :) Vi har ikke funnet ut av om det går an å kopibeskytte de eksporterte filene, men for dem som vil selge lyder de lager er jo dette av stor interesse. Si gjerne fra hvis du finner ut av dette.

HALion 6 har dessuten fått støtte for Script, som kanskje ikke er for alle, men dersom man kan - eller vil lære seg - scriptspråket LUA, gis det altså muligheter. Den interesserte finner mer info om LUA her

Samplingsbiblioteket har blitt utvidet med 6 nye instrumenter, der to av dem er flygler. Raven er et klassisk italiensk eksemplar som er samplet i 6 anslagsnivåer (lite i denne sammenhengen), og Eagle som har 12 layers. Man kan gjøre en del justeringer i disse instrumentenes parametere. Den store fordelen med disse instrumentene er at de ikke legger beslag på like mye diskplass som slike pianoplugger vanligvis gjør, og de låter helt ok. Anima er et blibliotek som tar utgangspunkt i den nye wavetable synthesen, og gir et fint overblikk over hvilke muligheter som finnes i den. Det er også behagelig for de av oss som ikke alltid ønsker å skape alle lyder fra bunnen av. Nyheten Skylab tar utgangspunkt i syntheseformer som kom i HALion 5, og har presets som vi mener passer i ambient- og filmsammenhenger. For de av oss som gjerne vil ha litt strings i poplåten, men helst uten å engasjere oss i hvordan et strykeorkester er oppbygd kan nok Studio Strings være et hendig verktøy. På samme måte som med flyglene kan neppe dette konkurrere med de dyrere spesialbibliotekene, men gjør absolutt nytten, og er dessuten raskt å bruke. Hot Brass er blåseinstrumentenes svar på Studio Strings. Det er helt greit i en mix, men gjør neppe skikkelige blåserekker arbeidsløse med det første. 

HALion 6 leveres nå med støtte for AAX format, noe som gjør at man kan bruke det i ProTools. Steinberg har også valgt å kutte ut støtte for 32 bit, noe som nesten må være greit nå som de fleste bruker 64 bits systemer. Man skal imidlertid være klar over at man får et problem hvis man hadde tenkt å beholde HALion 5 for å ha støtte for 32 bit. Problemet er at når man installerer versjon 6, så vil den overskrive versjon 5. Dette gjelder også hvis du prøver demo-versjonen av HALion 6. Bakgrunnen for problemet skal visstnok være at man som nevnt kan velge å bruke dongelfri kopibeskyttelse (aka soft eLicenser).

Spørsmålet er om det er noen grunn til å oppdatere fra HAlion 5 til HALion 6? I starten syntes vi at det virket som om det var litt lite nytt i 6´ern, men den wavetable muligheten er bra, og dersom man liker å skru lyd har man litt å kose seg med her. De nye akustiske instrumentene er ikke så veldig gode argumenter for en oppgradering, men de er ganske hendige, og de krever heller ikke så mye av systemet. Det vi gjerne vi ha i HALion nå er FM syntese, og det håper vi dukker opp snart! :)

HALion 6 finnes for både Windows og Mac, i flg. pluginformater; VST2, VST3, AAX og AU. Prisen for fullversjon er 3224,- og en oppdatering fra HALion 5 koster 923,-

Les mer hos Steinberg

 

­