Dette er en av flere artikler på hjemmestudio.net som tar for seg nyhetene i Logic Pro X 10.4. For noen år siden kjøpte apple opp et selskap som het Camel Audio, og flere av deres produkter har funnet veien til Logic Pro X. Multieffekten Phat FX er en av dem, og vi skal i denne korte artikkelen ta en liten titt på den. Siden resultatet av effekten i stor grad kommer an på hva den “fores med”, holder vi oss til en beskrivelse av de ulike parameterne effekten er utstyrt med. 

Phat FX er en effekt som kan brukes til å farge lyden, og påvirke den slik at lyden får en egen karakter. Man kan bruke ulike filter, modulasjons- og forvrengningseffekter. Dette er et bra tillegg til Logic, og man kan gjøre mye med den. I tillegg til de ulike filterne osv, kan man enkelt bytte rekkefølge på effektene, noe som har veldig stor påvirkning på resultatet når lyden prosesseres av pluggen. Det funker ved å dra de effektene rundt til de står i den rekkefølgen du vil ha dem.

Bandpass:  Øverst til venstre finnes det en bandpass-effekt, Man kan velge ulike karakteristikker for filteret (classic, smooth, edgy, rich, sharp eller gritty), og til sist kan man angi frekvensområde, noe som er rimelig vesentlig i en bandpass-effekt vi vi mene ;)

Distortion: Det finnes tre separate distortion-effekter som kan blandes sammen, og hver av de kan settes til ulike typer. Deretter kan man angi i % hvor mye av de tre effekten som skal legges  på signalet. 

Mod FX: Dette er en enkel modulasjonseffekt (tenk i retning av chorus). Man velger blandingsforhold (mix) og rate (intensitet/hastighet), og modulasjonstype (classic, soft, doubler, heavy).

Bass Enhancer: Hvis du trenger litt trøkk i dypbass´en på f.eks. bass el. basstromme er Bass Enhancer et verktøy å prøve ut. Det finnes tre ulike typer (warm, classic og clip), og man kan stemme effekten (oppgis i Hz), og angi hvor mye man vil legge til med Amount.

Compressor: Kompressoreffekten tilsvarer de man finner i Logic som separat effekter (Patinum, Studio VCA etc).

Filter: Filtereffekten opp til høyre er kraftfull, og man kan velge mellom en rekke filtertyper, og naturligvis hvor bratte (dvs, hvor mange dB pr. oktav) filterne skal være. Mix-knappen gjør at man kan bruke filteret i parallell med det opprinnelige signalet. Filteret har naturligvis Cutoff og Resonance. 

Vi har nå sett på alle effektene, men disse kan moduleres videre på ulike måter, som vi snart skal se når vi ser på i nedre del av grensesnittet i Phat FX.

Envelope Follower: Først finner vi en Envelope Follower, som følger amplituden på det innkommende signalet. Vi kan så la dette påvirke signalet. Hva som vises i listen over tilgengelige effekter her avhenger selvsagt av hvilke effekter som man har aktivert i Phat FX.

LFO 1 / LFO 2: Tilsvarende finner vi to LFO´er (Low-frequency oscillation) som er separate fra hverandre. Man velger så hva man vil påvirke med LFO´ene, på samme måte som med Envelope Followeren i forrige punkt. De kan ha ulike bølgelengder (sine, triangle, square etc). Man kan stille inn om  den skal følge tempo (f.eks 8-dels noter) eller om man foretrekker å stille den inn manuelt. 

Master: Her kan man legge på en limiter hvis man vil. Det som er veldig bra er at man kan velge å kjøre hele pluggen i parallell, siden Apple har lagt inn en mulighet for “mix” mellom orginal- og prosessert signal.

X/Y: I sentrum av grensesnittet finnes det en X/Y pad. Her velger man seg opp til to effekter for X aksen, og opp til to effekter for Y-aksen. Disse kan deretter enkelt påvirkes ved å flytte markøren i X/Y retning. Bevegelsene man utfører i X/Y pad´en kan selvsagt automatiseres, noe som gjør dette til et kraftig verktøy for lydeksperimentering.

Les andre artikler om Logic Pro X 10.4

 

Noen tips:

Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
5731
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
9442
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne artikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
3864
Effekters rekkefølge

Effekters rekkefølge

den 10. august 2014 i Mixing

Her er et grunnleggende tips vedrørende bruk av effekter. En viktig og interessant sak når man bruker effekter ...

Les mer
2998
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
4742
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
3324
­