En av nyhetene i Logic 10.4 er tre nye equalizere (EQ). Det høres kanskje ikke så veldig spennende ut, men equalizere er som kjent viktige verktøy i studioet. Hvis du ikke vet hva en EQ er finner du en egen artikkel her >>

Det som er litt kult med disse tre er at de vil farge lyden, selv om man ikke aktivt gjør endringer på noen frekvensband, dvs. at utgangsdelen kan være aktiv uten at equalizeren gjør noen inngrep ved å deaktivere knappen merket “In”. De lydmessige endringene er da subtile, men hvis du ikke vil ha en helt nøytral klinisk lyd vil dette hjelpe til, spesielt fordi effekten akkumuleres over kanalene man har i prosjektet. Felles for pluggene er at man kan velge “Drive”, og deretter redusere volumet ut av pluggen tilsvarende for å evt. forsterke denne effekten.

Logics nye Vintage EQ Collection finnes som nevnt i tre versjoner, og vi skal se litt på de ulike i denne artikkelen.

Vintage Console EQ

Vintage Console EQ er modellert etter en Neve 1073 EQ. Dette er en EQ som man neppe kan gjøre så mye galt med. Den maler med bred pensel, frekvensbåndene er vel valgt. Resultatet blir musikalsk og naturlig. Hvis man trenger en kirurgisk equalizer er ikke Vintage Collection riktig verktøy, så da får man f.eks. ta frem Logics gamle, gode Channel EQ som vist nedenfor:


Vintage Graphic EQ

Vintage Graphic EQ er modellert etter en API 560, men i Logic har man valgt å ha knappenes layout horisontalt, i stedet for vertikalt, slik som de er på APIs orginale 560. Logics layout gir etter vårt syn mer mening for visning på skjerm, og i tillegg er det denne visningen man er vant til som bruker av Logic - og andre innspillingsprogrammer. Vintage Graphic EQ er en ti-bånds equalizer med faste bånd i utgangspunktet, men her finner vi en interessant mulighet er at man kan velge å stemme disse båndene (+/-12 dvs. en oktav opp eller ned) ved å bruke “Tune” opp til venstre i grensesnittet. Hvis man velger +12 kan man påvirke helt opp til 32 KHz, noe som kan gi innspillingen “luft” høøøyt der oppe i frekvensbåndene ved mastering.


Vintage Tube EQ

Vintage Tube EQ er modellert etter en gammel Pultec EQ. Det har lenge vært populært å lage virtuelle versjoner av klassisk analogt utstyr, og dette er kanskje den typen som det har vært flest forsøk på å etterligne i programvare. Tradisjonell hardware kunne ikke kutte og booste frekvenser samtidig, så det man endte opp med å gjøre var å lage egne dedikerte potesiometer for dette. Det som skjedde da var at de ulike frekvensområdene overlappet hverandre ved Cut og Boost i samme område, noe som ga karakteristiske og ettertraktede bi-effekter. Nøkkelen til særpreget ligger i å eksperimentere med å la de to kanalene interagere med hverandre. Dette er en EQ som “runder av” lyder man sender igjennom den på en behagelig måte. Vintage Tube EQ kan kjøres enten i stereo eller i "dobbelt mono".


Til slutt

Felles for alle de tre EQ pluggene er at man kan velge å bruke utgangstrinnet fra de andre Vintage EQ pluggene. Dette gjøres ved å velge de ulike under “Output model”. Man kan også velge å sette både EQ delen og utgangsdelen til såkalt linjær fase (Linear phase), noe som kan gi et renere signal. Man kan til slutt velge å redusere eller øke pluggenes utgangsvolum med +/- 25 dB. Dette kan være nyttig for å unngå overstyring dersom man har benyttet “Drive” kontrollen eller har boost´et frekvensområder.


Disse Vintage EQ´ene er beregnet på å farge lyden, og det synes vi de gjør en god jobb med. Tidligere nevnte Channel EQ, som vi kjenner fra før, har ikke den muligheten, fordi den er mye mer klinisk og presis. De nye og de gamle komplementerer hverandre på en god måte. Logic Vintage EQ Collection er et godt tilskudd til programmet, så hvis du ikke allerede har testet dem ut, så pass på å prøv dem ut i ditt neste prosjekt!

Les andre artikler om Logic Pro X 10.4 

­