ReasonStudios (Propellerhead) lanserte for en tid tilbake versjon 11 av Reason, og en av nyhetene var Reason Rack Plugin. Den gjør at man kan kjøre Reason som en vanlig VST3 plugin i innspillingsprogrammer som støtter dette. På lanseringstidpunktet ble vi fortalt at en Audio Unit versjon (AU format) var på gang. I dag er den på plass. Reason finnes nå offisielt både som VST3 og AU plugin. Det ryktes at en AAX versjon vurderes for alle dere som bruker ProTools der ute.

Når man installerer Reason Studios får man Reason Rack Plugin automatisk installert. På PC installeres VST3 versjonen, og på Mac får du pluggen både VST3 og AudioUnits format. Reason Rack Plugin deler innstillinger fra Reason Studios, så hvis du gjør endringer i f.eks lydbiblioteket vil det samme være tilgjengelig i begge. 

Les mer hos ReasonStudios

Vi har et par ting å nevne når det gjelder bruken av Rack Plugin:

En ting som tar tid å venne seg av med for de som har brukt Reason mye, er bruken av Tab-tasten. Den flipper som kjent racket rundt, slik at man viser hhv. forsiden eller baksiden av racket. Det skjer ikke når du bruker Reason Rack Plugin, for her er det innspillingsprogrammet som “eier tastene”. Man må derfor bruke en egen “Flip the rack” knapp i pluggens verktøylinje. 

En ting som kan være skummel er bruk av Undo (Cmd/Ctrl-Z) når man jobber med Rack Plugin, for det føles ganske naturlig at man vil at det skal gjelde i racket, men gjelder naturligvis i innspillingsprogrammet. Man kan altså ved en feil angre noe - og fjerne noe annet uten at det var DEN endringen man ville ha bort. Alt blir en vane, men frem til det må man være litt oppmerksom.

Hvis du er nyskjerrig på Reason kan du laste ned programmet og teste det gratis i 30 dager.

Det finnes også en black friday ("Rack friday") kampanje med tildels store rabatter. Se her eller klikk på bildet nedenfor.

­