Vi har hatt et lite nettmøte her på hjemmestudio.net nå mot slutten av året. En av temaene som dukket opp var hvilke plugger vi har hatt litt ekstra sansen for i året som har gått.

Vi ble enige om å finne frem 5 plugger som vi ville trekke frem blant favorittene fra 2020. Pluggene er ikke rangert i noen spesiell rekkefølge. Sammenstillingen må betraktes som vår høyst subjektive oppfatning. Kanskje du finner noen plugins du bør ta en titt på, i tilfelle det kan være interessant for deg også?

 

 

TDR Molotov 

Molotov er en kompressor fra Tokyo Dawn Records som er laget for å gi sitt tydelige bidrag til lyden. Molot betyr hammer på russisk, så det kan være et hint?! Den gir lyden det man kan kalle karakter, i mangel av bedre ord. Kompressoren blander klassiske egenskaper med en viss overstyring, og egner seg kanskje spesielt godt til sang, trommer og bass. Den vil imidlertid gjøre seg veldig godt på mye annet også, og kan dessuten presses ganske hardt uten at det slår negativt ut. Den kan dessuten klare oppgaven som masteringskompressor veldig bra - hvis du ikke er ute etter et klinisk resultat. TDR Molotov finnes i en enkel gratisversjon eller i en såkalt GE (Gentlemans Edition) som koster rundt 530 kroner med dagens kurs. (50 EUR)

Pluggen er tilgjengelig i VST2, VST3, AU, AAX for macOS 64 bit, og i VST2, VST3, AAX for 64 bits Windows. Den finnes også i VST2 og VST3 for de som fremdeles bruker 32 bit Windows.

Produsentens hjemmeside: https://www.tokyodawn.net/

 


 

Wavesfactory Echo Cat

Echo Cat er som navnet antyder en ekko-effekt. Den er basert på Charlie Watkins «The copycat» fra 1958, som var spesielt utviklet for gitar og ble brukt av artister som f.eks The Shadows og Pink Floyd. Wavesfactory Echo Cat har noe gammelt, men svært vellydende over seg. Pluggen kan med hell brukes på sang, trommer og andre instrumenter, fordi den har et bra grensesnitt med flere funksjoner enn orginalen. Prisen er €79, som blir ca. 830 NOK med dagens kurs.

Pluggen er tilgjengelig for både 64 bit Windows og macOS i formatene VST, VST3, AU og AAX.

Produsentens hjemmeside: https://www.wavesfactory.com/

 


United Plugins FrontDAW

FrontDAW er tre forskjellige preamp´er i en som brukes for å gi innspillingene en «analog touch». Man legger ganske enkelt pluggen først i rekka på de kanalene man vil, og bruker så input til å styre hvor mye farging man vil at signalet skal ha. Jo mer man presser på jo mindre dynamikk og høye frekvenser blir det igjen. Pluggen kan naturligvis brukes forsiktig, og det oppstår det en viss crosstalk mellom kanalene. FrontDAW kan også brukes for å «tøffe til» hele mixen hvis den legges på masterkanalen.  Prisen er €49, som tilsvarer rundt 520 NOK når dette skrives.

Pluggen er tilgjengelig for både 64 bit Windows og macOS i formatene VST, VST3, AU og AAX.

Produsentens hjemmeside: https://unitedplugins.com/

 


HoRNet ThirtyOne MK2

Hornet ThirtyOne MK2 er en klassisk 31-bånds equalizer. Det som er spesielt er funksjonen Auto EQ, som har til oppgave å hjelpe deg å finne den perfekte balansen mellom de ulike frekvensene. Man spiller opp sin mix fra start til slutt, og deretter vil ThirtyOne MK2 automatisk justere de 31 båndene i forhold til hverandre.  Du kan så overstyre / finjustere resultatet for hvert enkelt bånd. Pluggen kan naturligvis brukes på enkeltkanaler også. 

ThirtyOne MK2 finnes for 64-bit versjoner av MacOS og  Windows i AU, VST2, VST3 og AAX format. 

Prisen er €20,99 (ca. 220 NOK)

Produsentens hjemmeside: https://www.hornetplugins.com/

 


Fuse Audio Labs Flywheel

De seinere årene har det dukket opp en del plugins som skal simulere spolebåndsopptakere. Flywheel er blant disse og er en plugin det er lett å forstå. Man velger hastighet og diskantavrulling (HF EQ og HYST). Etter det er gjort gjenstår det bare å velge hvor hardt pluggen skal presses (record gain).  Flywheel kan brukes både på gruppe- og masterkanal, og pakker mykt inn lyden uten at det låter prosessert. 

Prisen er €59 (ca. 620 NOK)

Produsentens hjemmeside: https://fuseaudiolabs.com/


 
­