Steinberg har lansert Cubase 9. Vi kommer tilbake med en skikkelig gjennomgang av Cubase 9 om en stund, men vi er naturligvis i gang med  prøve programmet. (Oppdatert: se en gjennomgang av nyhetene her)

Cubase 9 har fått en oppdatering av grensesnittet. Dette gjør at programmet virker litt raskere å navigere i. Transportpanelet har blitt flyttet nederst i skjermbildet. Der finner man forøvrig nye muligheter dersom man vil detaljredigere et sample vil sample-editoren åpnes i en egen sone i nedkant av prosjektvinduet. Det samme gjelder for øvrig f.eks den nye “mix console”, der man kan gjøre endringer i mixeren uten å åpne den i et eget vindu. Nice! Man kan slå dette av og på under Devices -> Mix console -> Lower zone.

Sampler track / control er en nyhet som man kan ha mye moro med. Man bruker ganske enkelt dra-og-slipp, og får da tilgang til “å spille” samplet på midi keyboard. Vi liker at det går så raskt å bruke dette. Side-chain VST er en nyhet som gjør det mulig å bruke f.eks filter og effekter fra en VST synth på lydopptak / audio filer. Dette forutsetter at pluggen man side-chainer til er VST3 kompatibel, og har denne muligheten naturligvis.

Mixing Console History lagrer alle endringer man gjør i mixeren i en liste, slik at man enkelt kan se hva man har gjort til nå, og dermed gå raskt tilbake, dersom man skulle angre på noe. I nåværende versjon av Cubase 9 vil Mic Console History fjernes, når man lukker prosjektet. Når man åpner det igjen er alle justeringer lagret, men listen er da tom. Egentlig synes vi det er helt ok, dels fordi det ellers ville bli vanvittig mye endringer i listen, men også fordi vi sliter litt med å se den praktiske nytten av å se alle endringer fra prosjektets start. Andre kan sikkert savne dette, så det beste var kanskje om man kan gjøre dette valgfritt under Preferences.

Cubase 9 har også noen nye plugins. Her kan vi nevne Frequency, en ny, kraftig equalizer, en autopan og en bra Maximizer. Noen gamle plugins har blitt pusset opp, slik at de ser mer moderne ut.

Støtten for 32 bits plugins er fjernet. Steinberg har i tillegg innført en grundig sjekk av plugger for å øke stabiliteten til programmet. Dette kalles Plug-in Sentinel. Du finner plugins som ikke har blitt akseptert i en egen "blacklist". Man kan velge å fjerne plugger fra denne svartelisten, men da har man høyere risiko for konflikt og ustabilitet. 

Et lite tips: Husk at hvis du oppgraderer fra en eldre versjon kan du alltids la den gamle versjonen ligge. Man må ikke avinstallere. Vi liker ikke å ta sjangsen på å støte på problemer før alle pågående prosjekter er ferdige. Nye prosjekter startes derimot gjerne i nytt program.

 Les mer hos Steinberg her >>.

Noen tips:

Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
8545
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
5019
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne arikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
3310
Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
14495
Mixing i hodetelefoner

Mixing i hodetelefoner

den 10. august 2014 i Mixing

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.

Les mer
3503
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
3750
­