Steinberg har lansert Cubase 9. Vi kommer tilbake med en skikkelig gjennomgang av Cubase 9 om en stund, men vi er naturligvis i gang med  prøve programmet. (Oppdatert: se en gjennomgang av nyhetene her)

Cubase 9 har fått en oppdatering av grensesnittet. Dette gjør at programmet virker litt raskere å navigere i. Transportpanelet har blitt flyttet nederst i skjermbildet. Der finner man forøvrig nye muligheter dersom man vil detaljredigere et sample vil sample-editoren åpnes i en egen sone i nedkant av prosjektvinduet. Det samme gjelder for øvrig f.eks den nye “mix console”, der man kan gjøre endringer i mixeren uten å åpne den i et eget vindu. Nice! Man kan slå dette av og på under Devices -> Mix console -> Lower zone.

Sampler track / control er en nyhet som man kan ha mye moro med. Man bruker ganske enkelt dra-og-slipp, og får da tilgang til “å spille” samplet på midi keyboard. Vi liker at det går så raskt å bruke dette. Side-chain VST er en nyhet som gjør det mulig å bruke f.eks filter og effekter fra en VST synth på lydopptak / audio filer. Dette forutsetter at pluggen man side-chainer til er VST3 kompatibel, og har denne muligheten naturligvis.

Mixing Console History lagrer alle endringer man gjør i mixeren i en liste, slik at man enkelt kan se hva man har gjort til nå, og dermed gå raskt tilbake, dersom man skulle angre på noe. I nåværende versjon av Cubase 9 vil Mic Console History fjernes, når man lukker prosjektet. Når man åpner det igjen er alle justeringer lagret, men listen er da tom. Egentlig synes vi det er helt ok, dels fordi det ellers ville bli vanvittig mye endringer i listen, men også fordi vi sliter litt med å se den praktiske nytten av å se alle endringer fra prosjektets start. Andre kan sikkert savne dette, så det beste var kanskje om man kan gjøre dette valgfritt under Preferences.

Cubase 9 har også noen nye plugins. Her kan vi nevne Frequency, en ny, kraftig equalizer, en autopan og en bra Maximizer. Noen gamle plugins har blitt pusset opp, slik at de ser mer moderne ut.

Støtten for 32 bits plugins er fjernet. Steinberg har i tillegg innført en grundig sjekk av plugger for å øke stabiliteten til programmet. Dette kalles Plug-in Sentinel. Du finner plugins som ikke har blitt akseptert i en egen "blacklist". Man kan velge å fjerne plugger fra denne svartelisten, men da har man høyere risiko for konflikt og ustabilitet. 

Et lite tips: Husk at hvis du oppgraderer fra en eldre versjon kan du alltids la den gamle versjonen ligge. Man må ikke avinstallere. Vi liker ikke å ta sjangsen på å støte på problemer før alle pågående prosjekter er ferdige. Nye prosjekter startes derimot gjerne i nytt program.

 Les mer hos Steinberg her >>.

Noen tips:

Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
4472
Stereoopptak

Stereoopptak

den 10. august 2014 i Innspilling

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er tiden inne for å se på ...

Les mer
4461
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
5731
Effekters rekkefølge

Effekters rekkefølge

den 10. august 2014 i Mixing

Her er et grunnleggende tips vedrørende bruk av effekter. En viktig og interessant sak når man bruker effekter ...

Les mer
2998
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
3324
Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
8413
­