"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Tips og info

Hvis du er nybegynner og skal spille inn musikk er det en del du bør lære, men husk at det er best å bruke litt tid på det. Husk å ha det moro mens du holder på! Vi har skrevet en del artikler som vi håper er til hjelp! :)

Innspilling

Her kan du lese om innspillingsteknikker for ulike instrumenter, og litt om hva som er lurt å tenke på for best mulige opptak.

Mixing

Mixing handler om å skape balanse mellom de ulike lydsporene som er innspilt. Du kan lese om hvordan en mixer fungerer, om ulike teknikker, og hvilke muligeter du har i situasjoner der du må forsøke å finne den beste løsningen. Vi kommer også innom bruk av vanlig utstyr som equalizere, kompressorer osv.

Om mixeren

Mixeren er et vertøy som er helt sentral når man skal "blande" ulike lydspor sammen slik at de danner en enhet. Her er noen grunnleggende artikler som lærer deg hva knappene gjør og litt om hvilket samspill de har.

Ulike musikkprogrammer

Musikkprogrammer er helt sentrale i studioet. Det finnes mange ulike å velge mellom, og vi kan ikke si at et program er bedre enn et annet. Det er helt enkelt smak og behag. Vi har forsøkt å sette sammen en oversikt over de vanligste programmene som folk har i sine hjemmestudioer. Les artiklene nedenfor for mer informasjon.

Propellerheads Reason har lenge vært et svært kompetent program som dessuten er veldig stabilt og lite resurskrevende. Reason har siden versjon 1 vært et program som har oppført seg som, og fungert som et komplett synthrack. Fra versjon 6 har det dessuten fått inspillingsmuligheter og en avansert mixer, så nå er Reason både et komplett innspillingsprogram og et avansert synthrack. man kan dessuten integrere Reason med andre innspillingsprogrammer via en teknikk som kalles ReWire.

Cubase er et svært utbredt program som finnes både til Windows og Mac OSX. Mange har blitt kjent med Cubase i sin enkleste form ved at programmet har fulgt med da man kjøpte lydkortet, men Cubase finnes i flere versjoner og et kraftig og avansert program dersom man velger "toppmodellen".

Logic Pro X har en lang historie, og het tidligere Emagic Logic. Den gangen fantes programmet til PC'er enten de kjørte Windows eller Mac operativsystem. Etter at Apple kjøpte opp Emagic ble programmet kun tilgjengelig for de av oss som bruker Mac. Det er et kraftig program med mange muligheter, samtidig har man i Pro X forsøkt å gjøre programmet enkelt og raskt i bruk.

På mobil og nettbrett

Mobiltelefon og nettbrett har gjort sin entré i studioet, eller snarere gjort studioet tilgjengelig over alt. Det finnes i dag svært mange app'er, og det kan være praktisk å gjøre innspillinger mobilt. Enten fordi det dukket opp en låtidé man ikke vil la gå tapt, eller fordi man ønsker å gjøre innspillinger direkte for å ikke komplisere prosessen.

 

 

 

Tips og info

august 10, 2014

Valg av oppløsning for opptakene

in Innspilling

by hjemmestudio

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.
august 10, 2014

Stereoopptak

in Innspilling

by hjemmestudio

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er…
august 20, 2014

Steinberg Cubase

in Steinberg Cubase

by hjemmestudio

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til…
august 10, 2014

Propellerheads Reason

in Propellerheads Reason

by hjemmestudio.net

Er du på jakt etter et synthrack å ha i datamaskinen din ? I denne…
september 05, 2014

Mobil innspilling og miks

in På mobil og nettbrett

by hjemmestudio.net

Hvis du har et nettbrett du vil bruke er det greit å vite at det…
august 10, 2014

Mixing i hodetelefoner

in Mixing

by hjemmestudio

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.
august 10, 2014

Mixeren - Introduksjon del 1

in Om mixeren

by hjemmestudio

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at…
­