Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ha planlagt litt på forhånd.
- I: Innspilling
Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta for seg hva man kan prøve for å få til innspillinger som blir bra.
- I: Innspilling
Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er tiden inne for å se på teknikker man kan bruke ved stereoinnspilling.
- I: Innspilling
Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser her på hva man bør tenke på for å få gode opptak.
- I: Innspilling
Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.
- I: Innspilling
Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt vanskelig å få grep på. Dette skyldes at kompressoren ikke "høres" på samme måte som f.eks. en equalizer eller romklang.
- I: Mixing
Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på et stereospor.
- I: Mixing
En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll. EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser i et lydbilde, men kan også brukes til kreativ lydbearbeiding.
- I: Mixing
Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.
- I: Mixing
Her er et grunnleggende tips vedrørende bruk av effekter. En viktig og interessant sak når man bruker effekter er i hvilken rekkefølge man plasserer dem.
- I: Mixing
De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart skille mellom innspillingsfasen og mixefasen. Grunnen til det er at man må fysisk koble om mixeren fra å hente signalene sine fra mikrofonene i innspillingsrommet til å hente signalene fra en flerspors-båndopptaker, gjerne med et effektskap koblet inn på veien.
- I: Om mixeren
Vi skal i denne arikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll over signalflyten i mixeren ved bruk av grupper og submixer, inserts og sends. Vi skal også se litt på ulike teknikker som sidechaining og parallell komprimering.
- I: Om mixeren