"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Er du på jakt etter et synthrack å ha i datamaskinen din ? I denne artikkelen skal vi se kort på hva Reason er og hva du kan bruke programmet til. Å kalle Reason for en synthplugg er i beste fall misvisende. Reason er en fullblods synthrigg som man godt kan bruke til å produsere låter fra start til mål. I eldre versjoner av Reason (før versjon 6) kunne ikke programmet  brukes til å spille inn lyd, men seinere ble Reason et fullblods innspillingsstudio. Reason har hatt mulighet for å samkjøres med andre programmer via en standard som heter ReWire. Støtten for dette forsvant da Reason 11 ble lansert. Heretter kan Reasons enheter lastes inn som plugins, så bruker du f.eks Logic eller Cubase kan du bruke enheter fra Reasons Rack. Fra versjon 9.5 kan man også bruke VST plugins i Reason, noe mange brukere har etterspurt.

Reason kan godt sees som et synthrack som kan inneholde synther, samplere og effekter som man kan kombinere på ulike måter for å lage nye lyder. Det er nettopp de utrolige kombinasjonsmulighetene som gir Reason store fordeler for synth-entusiastene blant oss.  Nedenfor ser du grensesnittet i Reason. Det ser kanskje litt kaotisk ut, men bildet er redusert mye i størrelse for å få plass på hjemmesiden. De ulike modulene kan foldes ut for å gi adgang til modulens parametere eller lukkes for å gi plass til flere på skjermen. Nederst finner man seqenceren, som forøvrig også kobles fra og åpnes i et eget vindu. Hvis du for eksempel bruker to skjermer kan det være praktisk å legge sequenseren ut til skjerm nr. 2.

Koblingsmulighetene vises når man snur synthracket slik at man ser "baksiden" (dette gjøres ved å trykk på Tab), og da kan man koble virtuelle kabler fritt etter eget ønske. Slike koblingsmuligheter har man ikke i programmer som f.eks Sonar, Logic eller Cubase. For å finne noe lignende må man i tilfelle bruke verktøy som Max/MSP eller Native Instruments Reaktor.

Reason er raskt å bruke, krever lite ressurser av datamaskinen og er veldig stabilt.

Propellerhead Reason er som nevnt et frittstående program, men har også fram til versjon 11 kunnet samkjøres med et vertsprogram som f.eks Logic eller Cubase via en protokoll som heter ReWire. For å gjøre dette starter man vertsprogrammet først, og deretter Reason. På den måten settes Reason i slavemodus og synker mot vertspogrammet. Det kan være at noen synes at det kan være tungvint å veksle mellom vertsprogrammet og Reason, og det er mulig at det var derfor en av nyhetene i Reason 11 var at enhetene ble tilgjengelige som VST plugins. 

Uansett er det er liten tvil om at man i Reason får tilgang til et kraftig og fleksibelt verktøy til musikkproduksjon.

Her er noen korte videoer som viser hvordan man spiller inn en låt i Reason (5 deler):

Trinn 1: Kom i gang

Trinn 2: Spille instrumenter i Reason:

Trinn 3: Gjøre opptak i Reason:

 

Trinn 4: Hvordan man skrur den lyden man vil ha..

 

Trinn 5: Ferdig! Slik kan resultatet bli:

 

Nedenfor ser du noen få av Reasons enheter:

Synthen Thor:

Sampleren NN-XT:

Dr. Rex: Dr. Rex gjør det mulig å manipulere rex filer.

Trommemaskinen ReDrum:For mer informasjon om programmet og for å laste ned en demoversjon besøk Propellerheads hjemmeside.

­