"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til et innspillingsstudio for musikk. I denne artikkelen skal du få litt informasjon om hvilke muligheter Cubase gir. I nåværende versjoner av Cubase spiller det veldig liten rolle om du bruker programmet på Mac eller PC - ihvertfall er menyer o.l. til 99,99 % like.

Hvis du har erfaring fra studio fra før har du sikkert sett et mixerbord og vil kjenne igjen mye fra det i hvordan Cubase er lagt opp. Cubase har den samme oppbyggingen som et "ordentlig" studio, og alt du gjør der kan du også gjøre i Cubase, men mixeren, effektene osv. finnes ikke fysisk, men virtuellt på dataskjermen. (Cubase finnes i flere versjoner, les mer hos Steinberg.)

Cubase 9

Informasjon fra synther, keyboards og trommemaskiner og en audiodel som lar deg gjøre lydopptak av f.eks sang og gitar og deretter redigere og mixe det hele. Audiodelen er derfor som en båndopptaker som lager lydstrømmer digitalt til  SSD / harddisk. Når disse to delene kombineres har du derfor et kraftig verktøy for å spille inn, arrangere og mixe låter. Cubase kan derfor både være et kreativt verktøy ved at programmet lar deg skrive, arrangere og produsere musikken din og samtidig som det fungerer ypperlig som et klassisk flerkanals innspillingsstudio.

Hva trenger du for å kunne bruke Cubase ?

For å få mest ut av programmet trenger du en forholdsvis moderne datamaskin og et lydkort. Lydkortet er en sentral brikke siden det er bindeleddet mellom datamaskinen (med Cubase installert) og omverdenen. Hvis du skal spille inn MIDI må MIDI keyboardet være koblet til lydkortet via MIDI kabel eller direkte til PC'en via USB dersom keyboardet har den muligheten. Hvis du f,eks vil spille inn sang må du koble en mikrofon til lydkortet. De analoge signalene fra mikrofonene konverteres til digitale signaler og behandles deretter av Cubase. Det finnes for øvrig også USB mikrofoner som kobles direkte til datamaskinen, og dermed kan gjøre lydkortet overflødig. Les også artiklene som står under Kom-i-gang for mer info.

Cubase er et stort og omfattende program som inneholder utrolig mange muligheter. Et godt råd er derfor å bruke en del tid på å lære seg programmet. Man bør lære seg det mest grunnleggende først slik at man kommer i gang og deretter kan man gi seg ut på "oppdagelsesreise" og plukke opp nyttige finesser underveis. Husk at det finnes masse nyttig informasjon i manualen, men også rundt om på nettet.

Velkommen til en gjennomgang av nyhetene i Cubase Pro 9. Dersom du bruker andre versjoner av Cubase 9 bør du sjekke om funksjonen som beskrives er inkudert i din versjon. Det finnes en sammenligning de ulike utgavene Pro, Artist og Elements hos Steinberg. Cubase 9 bør være en grei oppdatering å ta i bruk for de av oss som har brukt Cubase lenge, men samtidig er det gjort en hel del endringer både i kjernen i programmet, men også grafiske forbedringer, og noen praktiske løsninger som gjør programmet raskere å bruke. 

Vi tenkte og ta en liten titt på noen av nyhetene - et emne om gangen. Det første vi skal se på, tar for seg noe som har eksistert i Cubase lenge, men som ikke har tatt skikkelig form før nå: Zones. Zones er kort sagt de ulike hoveddelene som programmet består av, som Inspector vinduet, VST instrument rack / Media Bay, Chord Pads, som først dukket opp i Cubase 8.5 Pro. Som du ser vil prosjektvinduet alltid være synlig, mens de øvrige kan lukkes og åpnes.

I Cubase 8.5 Pro introduserte Steinberg små “faner” som dukket opp bl.a. hvis man beveget musepekeren ut til sidene. Disse er nå erstattet av knapper som man finner i programmets øvre, høyre hjørne. 

Knappene gjør det enkelt å vise / skjule de delene man til enhver tid trenger. Det er i prinsippet tre Zones, venstre (L), høyre(R) og nedre (E). Løsningen forenkler grensesnittet, og gir god oversikt. Det bidrar at man kan jobbe mer fokusert fremfor å måtte bla i menyer. Det er også nyttig å lære seg noen hurtigtaster (aka “key commands”), hvis man vil jobbe mest mulig effektivt. 

Windows: Ctrl+Alt+L, R, og E (L åpner venstre, R åpner høyre, og E åpner nedre zone)

MacOS: Cmd + L, R og E

Mixeren i Cubase har Zones som fungerer på tilsvarende måte. (Hurtigtasten for mixeren er F3)

Man kan skjule eller vise mixerens ulike soner med de samme knappene som tidligere vist. Imidlertid må man selv opprette egne hurtigtaster manuelt, hvis man ønsker å slippe unna å bruke mus. Du finner dette under File -> Key Commands. Søk etter Channel Rack, og oppgi hvilken tastekombinasjon du vil styre visningen med. Trykk Assign, og lukk vinduet. Som du kanskje har lagt merke til kan det være vanskelig å se hvilken sone som til enhver tid er aktiv og dermed kan motta key commands? Om dette er egentlig er et problem er vi på hjemmestudio.net litt uenige om ;) Det er uansett mulig å gjøre noe med det, hvis man vil. I MacOS finner du innstillingen for “Preferences” under Cubase menyen, mens i Windows finner du den under File. Gå til Apperance -> General. Det er fargen under "Focus Zone Border - Focused" som i tilfelle bør endres.

 I eksemplet nedenfor har vi satt den aktive Zone til rød, og det blir jo lettere å se hvilke sone som er aktiv. På den annen side synes vi ikke at det var så vanskelig i utgangspunktet heller…

Det var en kort oversikt over “Zones” i Cubase 9 Pro. Her er en oversikt over øvrige artikler i serien:

1. Zones (denne artikkelen)

2. Mixeren

3. Marker track(s)

4. Sampler Track 

5. Sidechaining i Retrologue 

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

 

 

 

Velkommen til en gjennomgang av nyhetene i Cubase Pro 9. En av nyhetene i Cubase 9 var “Zones”. I denne artikkelen skal vi se litt på en annen og etter vår mening større nyhet, nemlig Sampler Track. Sampler Track er tilgjengelig i alle versjoner av Cubase 9. For å bruke den må nedre Zone vises, og deretter velger man den arkfanen som heter "Sample Control". Det gjør man med Cmd+Alt+E på MacOS og Ctrl+Alt+E i Windows. Når vinduet er åpent, er det bare å dra-og-slippe ønsket audio part (lydfil) dit. Du kan f.eks bruke et lydopptak fra et spor i prosjektet du jobber med, eller en lydfil (f.eks en loop) du har funnet i Media Bay. Her kan vi forresten tipse om at det har kommet et tillegg som heter Caleidoscope (under Loops & samples), som kan egne seg til eksperimenter med Sample Track.

Når man drar inn et objekt vil det automatisk opprettes et nytt Sample Track, men man kan også opprette dem på samme måte som alle andre type spor; via menyen Project->Add track->Sampler.

Det nye sporet vil ha tilgang til de samme parameterne som et vanlig lydspor har, og man kan derfor f.eks bruke de samme pluggene som på et lydspor. I tillegg vil lydsporet du har valgt bli tilknyttet (mappet) til et keyboard som mottar MIDI signaler, slik at  man kan “spille på lydklippet” i sanntid. Man har derfor også tilgang til MIDI sporets fordeler, inkl. Note Expressions osv. Det er altså ingenting i Sampler Control du ikke kan gjøre i en sampler som HALion eller Kontakt, men her går det så lett å teste det ut, bare “drag-and-drop”. 

Etter å ha valgt en lydfil og dratt den inn i feltet er man klar til  prøve. Man kan naturligvis velge hvilket startpunkt og sluttpunkt man vil bruke, dersom man ikke vil bruke hele samplet. Det finnes ulike alternative måter å spille av samplet på, som f.eks. continous (spiller av loopen om igjen til man slipper tangenten), alternate (spiller samplet fra start til slutt og baklengs tilbake igjen til man slipper tangenten), m.fl. Man kan aktivere knappen “Snap to Zero crossing” hvis man opplever klikking når loopen starter på nytt.

Man kan aktivere Audio Warp etc. for ytterligere justeringer. Det er naturligvis også mulig å styre parametere fra VST Quick Control. Alt i alt er Sample Track et godt og interessant tillegg til Cubase, og siden det er så raskt å bruke er det kort vei fra en idé til resultat. Mulighetene i Samper Track er ganske omfattende, og denne artikkelen tar bare et kort overblikk. Det er mulig at vi skriver en mer dypgående artikkel om dette.

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s)

4. Sampler Track (denne artikkelen)

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentine

 

I Cubase versjon 9 har Steinberg lagt til historikk i mixeren. Vi kjenner folk som har oppgradert til 9´ern mer eller mindre bare for å få denne muligheten. Man kan angre alt man har gjort siden programmet sist ble åpnet. La oss presiserer dette: Vær oppmerksom på at når du lukker programmet vil historikken slettes. Det kan selvfølgelig hende at man kan få mulighet i Preferences til å velge hvordan historikken skal behandles i en seinere oppgradering. Vi bruker v.9.0.1 når dette skrives.

A1) Historikk
Mixeren vil lagre alt man rører ved i en historikkliste. Se A1.. For å se lista må man åpne mixeren i full visning. Det gjøres som vanlig ved å trykke F3 eller ved å gå til Devices->MixConsole i menyen. Man kan altså ikke se historikken hvis man kun bruker mixeren i lower zone. 

 

A2) Vær OBS på at vanlige kommandoer for Undo / Angre IKKE virker der man skulle tro når mixeren er aktivt vindu. Hvis du trykker Ctrl+Z i Windows eller Cmd+Z på Mac vil du angre det du jobber med i prosjektvinduet! Det kan gi ubehagelige overraskelser…! Det finnes en egen knapp i mixeren for å gå tilbake til forrige innstilling. Se A2 på bildet. 

B) I tillegg til historikken, finner man mixeren tilgjengelig i nedre “Zone”. Man kan derfor gjøre justeringer i mixeren og samtidig har oversikt over bl.a. prosjektvinduet. Dette finner man også i konkurrentenes programmer som f.eks Apple Logic Pro X og Presonus Studio One, så det er ikke noe nytt. Det er likevel en god og nyttig nyhet for brukere av Cubase. Hvis du vil åpne mixeren i fullskjerm klikker du på knappen (eller bruker hurtigtasten F3).

Vil du lese flere artikler om nyhetene i Cubase 9? Her er en oversikt over artikler i denne serien:

1. Zones

2. Mixeren (denne artikkelen)

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

 

 

Velkommen til en gjennomgang av nyhetene i Cubase Pro 9. Vi skal denne gangen skal vi se litt på Markers (“makører”), du vet, de som gjør det lett å navigere i prosjektet… Som tidligere via Markers vises ved å trykke Cmd+M på MacOS, og Ctrl+M i Windows.

Et vanlig måte å bruke dette på er å legge inn markers ved starten av låtens ulike deler som. feks. vers, refreng osv. Bildet nedenfor er fra Cubase 9, men kunne like gjerne vært fra Cubase 8 - ikke noe nytt så langt, men bare vent, det blir bedre!

Som i tidligere versjoner av Cubase vil listen med Markers vises ved å trykke Cmd+M på MacOS, og Ctrl+M i Windows. Det som er nytt i Cubase 9 er at man kan nå ha flere sett eller grupper med markers. Problemet var tidligere  hva skulle gjøre for å holde oversikt over låtens ulike bestandsdeler i tilfeller der det f.eks er et instrument som spiller litt rundt om på tvers av vers, refreng osv.? Der man tidligere ble møtt av en svært bestemt melding om at man bare kunne ha et marker track, er det nå kun godvilje å få fra Cubase 9 hvis man prøver. Man står altså fritt til å legge til så mange marker tracks som man trenger, og gi de ulike kategoriene navn etter instrument, person, stemme e.l. 

 

I dette eksemplet legges det inn et Marker track for å holde styr på en gitar som spiller litt fills underveis i låten. 

På denne måten kan man legge inn mange ulike kategorier Markers, slik at man raskt kan finne frem i prosjektet. Ved å velge hvilken kategori man vil se på, er det lett å holde oversikt, selv i en jungel av markers. Man kan som her bruke oversiktslisten “Markers” for å velge hvilket sett man vil se på, ved å aktivere / velge den.

Det er også mulig (og ofte raskere) å aktivere ønsket marker ved å klikke på knappen som vist på bildet. 

Dette var tredje artikkel i vår lille gjennomgang av nyhetene i Cubase 9. Her er en oversikt over andre artikler i denne serien:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s) (denne artikkelen)

4. Sampler Track 

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

 

 

Velkommen til vår gjennomgang av de viktigste nyhetene i Cubase 9. I denne artikkelen ser vi på Frequency EQ, og deretter diskuteres konseptet PlugIn Sentinel. 

Frequency er en ny, kraftig equalizer-plugin som dessuten har noen litt uvanlige egenskaper, og de skal vi ta en titt på nå. Vi starter med å sette Frequency EQ som en Insert-effekt, deretter vi velger et audiospor, går til Inspector->Inserts.

Velg Frequency i listen under Steinberg -> EQ

Som vi ser er Frequency en 8 bånds paramerisk EQ, der hvert bånd er fargekodet slik at det er enkelt å skille dem fra hverandre. Den øvre delen gir en grafisk fremstilling, og er mye lik det man kjenner fra andre equalizere, men i tillegg kan hvert av de 8 båndene ha både lineær-fase og Mid/Side kontroll. Vanligvis finner man dette som en global innstilling som behandler alt, men her er det altså mulig å få ytterligere kontroll, fordi man kan gjøre dette på hvert individuelle bånd.

Frequency EQ viser gir grafisk oversikt over ikke mindre enn 30 dB kutt eller boost. Det er også skikkelig drag i Hi- og Lo-pass filterne, da de kan dempe med opp til 96 dB pr. oktav.

En annen uvanlig sak er at man har pianotangenter i equalizeren. De kan skjules med en knapp, men det kan ofte være praktisk å ha dette tilgjengelig. Legg også merke til at tangentene er fargekodet på samme måte som resten av equalizeren. Man kan derfor justere equalizerbånd ihht. til tonehøyde fremfor å tenke frekvenser. Det kan f.eks være nyttig hvis man bruker en stemt basstromme. Hvis man da for eksempel har en bass som er litt slitsom kombinert med basstromma, kan man justere ned frekvenser som kolliderer.

Det er dessuten mulig å gjøre endringer på den grafiske visningen, avhengig av hvordan man foretrekker å jobbe med equalizere. Man kan enkelt nullstille alle innstillinger (Reset), og velge “auto-listen” (se høyttalersymbolet) for kun å høre lyden som tilhører valgt bånd i equalizeren. Man kan justere frekvenser, innstilling for Q-verdi og gain med denne lyttingen aktiv. Hvert bånd kan naturligvis aktiveres eller deaktiveres separat. 

En vanlig oppgave er å finne eventuelle problemfrekvenser. Vi pleier mange ganger isolere frekvensen (evt. aktivere “auto-listen”) ved å boost´e et bånd og bevege det litt opp og ned i frekvens til det riktige frekvensområdet er identifisert. Frequency EQ har for hvert bånd en liten knapp som er merket “Inv” (Invers), så ved å trykke på den vil frekvensen reduseres med tilsvarende den gain som er i bruk. Hvis man bruker en innstilling som f.eks har funnet et problem ved 3500 HZ, og man har en gainboost på 6dB, vil knappen “Inv” resultere i en reduksjon på 6 dB. Praktisk! Man kan også prøve og aktivere knappen som er merket “Lin”, da det noen ganger kan resultere i "renere" lyd, ved å redusere faseforskyvning (Lin = linjær fase). 

Frequency tilbyr flere ulike filtertyper, inkludert et veldig smalt notch-filter, som tillater inngrep med nesten kirugisk presisjon. På stereospor  kan dessuten enkelt velge mellom stereo eller mid/side (M/S). Når man velger M/S modus dukker det opp to arkfaner som tillater at man behandler frekvenser for Mid og Side separat. En interessant mulighet åpner seg med dette, fordi man kan stille inn mid/side for å kontrollere forholdet mellom de to, og samtidig justere det samme området med tanke på det samlede stereobildet. 

Siden vi er inne på temaet Plugins i Cubase 9, er det på sin plass å nevne ytterligere en av nyhetene, som kalles Plug-In Sentinel.

Plug-In Sentinel

Plug-In Sentinel er nytt i Cubase 9. Løsningen er en del av PlugIn Manager, som du finner i menyen under Devices->PlugIn Manager. Denne funksjonen er laget for å sikre at Cubase kan kjøre så stabilt som mulig. Alle plugins blir scannet, og de som ikke tilfredsstiller kravene vil bli satt på en svarteliste. Man kan se det som at disse pluggene er i karantene.

Cubase 9 er et 64 bit program, og finnes ikke i lenger 32 bit utgave. Tidligere kunne man bruke Steinbergs BitBridge som gjorde det mulig å bruke 32 bit plugger i 64 bit miljø. BitBridge er fjernet, med begrunnelsen at ikke var så stabilt som man kunne ønske seg. Det finnes alltids tredjeparts-løsninger som f.eks JBridge, men man risikerer altså et mer ustabilt system. Plugger som blir avvist, men som er 64 bit kan reaktiveres igjen, men Steinberg fraråder dette.

Selv har vi nå valgt å kutte ut 32 bit plugins, og forholder oss derfor heretter kun til 64 bit på de maskinene som brukes "skarpt". Hvis du savner plugins etter å ha startet Cubase 9 er det derfor greit å ta en titt under “blacklist” for å se om de har havnet der. Deretter kan det jo være lurt å se hos de som har levert pluggen om det kan finnes 64 bit versjoner tilgjengelig på deres hjemmeside. Det er imidlertid slik at man alltids kan ha eldre versjoner av Cubase installert, og dermed ha denne muligheten åpen.

Modernisering

Steinberg har også "pusset opp"flere av pluggene. Kompressoren og øvrige plugger har fått nye, mørkere farger.

Maximizeren har også fått noen nye innstillingsmuligheter som du finner under knappen "modern".

I Noisegaten (pluggen kalles Gate") er det en liten "twist" fordi man må trykke på "SC" for å få tilgang innstillingene for sidechain. 

 

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel (denne artikkelen)

 

 

 

 

 

 

Hjemmestudio.net har for tiden en artikkelserie om nyhetene i Cubase Pro 9. Denne gangen skal vi se på en ny og interessant mulighet som har dukket opp: Sidechaining i VSTi´en Retrologue. 

Retrologue er en synth av analog type, og som er inkludert i Cubase som standard. Synthen har fulgt med Cubase en stund. Nåværende versjon av synthen har bra filter og effekter, og nå som muligheten til sidechaining er inkludert kan man sende signaler gjennom synthen for å påvirke lyden. Man kan bruke alle filtre, modulasjoneffekter og matrix etc. Vi skal se på hvordan det settes opp. 

Vi starter med å legge til en instans av Retrologue, via Prosject->Add track->Instrument. Velg Retrologue i Instrumentlisten under Steinberg ->Synth. Det er i utgangspunktet tre ting man må gjøre for at synthen skal kunne motta eksterne signaler, og ytterligere et par før man er helt klar.

Man aktiverer sidechain-knappen, og skru opp volumet på Input, slik at man kan høre det innkommende signalet. Man må også skru ned volumet på Oscillator 1, eller slå den helt av som vist i bildet. Hvis man ikke gjør det vil oscillatoren naturligvis avgi lyd når den får input, og det vil man normalt ikke ha noe av i denne sammenhengen. 

Nå er synthen er satt opp riktig, men det gjenstår fortsatt et par trinn til.

Det hjelper jo lite å ha ha satt synthen opp til å motta signaler via sidechain input, for vi må sende de signalene som vi ønsker behandlet til denne inngangen i synthen også. For å få til dette må vi åpne mixeren i full visning (F3), og deretter endre hvor signalet for de valgte sporene sendes, dvs. vi må endre routing.

De endres i eksemplet fra Bus1 til Sidechains -#- Retrologue. 

Hvis du starter avspillingen nå vil du fremdeles ikke høre noen lyd via synthen. Hvorfor? Den mottar ikke MIDI signal. For å teste kan du godt benytte Retrologues eget, innebygde keyboard. Trykk ned en tangent på det med musa, så vil du høre lyden du har sendt dit.

En bedre løsning er å bruke MIDI sporet som ble opprettet samtidig med å du la til synthen i prosjektet. Bruk tegneverktøyet eller spill på et MIDI keyboard til å spille inn en note. Hvis noten strekker seg hele sangens lengde vil det foreløpig låte likt som før du endret routing, men nå kan du leke med synthens effekter og filtre og dermed endre det lydmessige resultatet. Nå er det fritt frem for eksperimenter med automasjon, filter osv. Det er heller ingenting i veien for "å hakke opp" signalet i f.eks 32 eller 64-dels noter e.l. for det gi en "stutter effekt".

Det er bare å prøve seg fram.

Denne muligheten til å bruke sidechain kan brukes i alle plugins som støtter dette.

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue (denne artikkelen)

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

­