"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til et innspillingsstudio for musikk. I denne artikkelen skal du få litt informasjon om hvilke muligheter Cubase gir. I nåværende versjoner av Cubase spiller det veldig liten rolle om du bruker programmet på Mac eller PC - ihvertfall er menyer o.l. til 99,99 % like.

Hvis du har erfaring fra studio fra før har du sikkert sett et mixerbord og vil kjenne igjen mye fra det i hvordan Cubase er lagt opp. Cubase har den samme oppbyggingen som et "ordentlig" studio, og alt du gjør der kan du også gjøre i Cubase, men mixeren, effektene osv. finnes ikke fysisk, men virtuellt på dataskjermen. (Cubase finnes i flere versjoner, les mer hos Steinberg.)

Cubase 9

Informasjon fra synther, keyboards og trommemaskiner og en audiodel som lar deg gjøre lydopptak av f.eks sang og gitar og deretter redigere og mixe det hele. Audiodelen er derfor som en båndopptaker som lager lydstrømmer digitalt til  SSD / harddisk. Når disse to delene kombineres har du derfor et kraftig verktøy for å spille inn, arrangere og mixe låter. Cubase kan derfor både være et kreativt verktøy ved at programmet lar deg skrive, arrangere og produsere musikken din og samtidig som det fungerer ypperlig som et klassisk flerkanals innspillingsstudio.

Hva trenger du for å kunne bruke Cubase ?

For å få mest ut av programmet trenger du en forholdsvis moderne datamaskin og et lydkort. Lydkortet er en sentral brikke siden det er bindeleddet mellom datamaskinen (med Cubase installert) og omverdenen. Hvis du skal spille inn MIDI må MIDI keyboardet være koblet til lydkortet via MIDI kabel eller direkte til PC'en via USB dersom keyboardet har den muligheten. Hvis du f,eks vil spille inn sang må du koble en mikrofon til lydkortet. De analoge signalene fra mikrofonene konverteres til digitale signaler og behandles deretter av Cubase. Det finnes for øvrig også USB mikrofoner som kobles direkte til datamaskinen, og dermed kan gjøre lydkortet overflødig. Les også artiklene som står under Kom-i-gang for mer info.

Cubase er et stort og omfattende program som inneholder utrolig mange muligheter. Et godt råd er derfor å bruke en del tid på å lære seg programmet. Man bør lære seg det mest grunnleggende først slik at man kommer i gang og deretter kan man gi seg ut på "oppdagelsesreise" og plukke opp nyttige finesser underveis. Husk at det finnes masse nyttig informasjon i manualen, men også rundt om på nettet.

­