"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til et innspillingsstudio for musikk. I denne artikkelen skal du få litt informasjon om hvilke muligheter Cubase gir. I nåværende versjoner av Cubase spiller det veldig liten rolle om du bruker programmet på Mac eller PC - ihvertfall er menyer o.l. til 99,99 % like.

Hvis du har erfaring fra studio fra før har du sikkert sett et mixerbord og vil kjenne igjen mye fra det i hvordan Cubase er lagt opp. Cubase har den samme oppbyggingen som et "ordentlig" studio, og alt du gjør der kan du også gjøre i Cubase, men mixeren, effektene osv. finnes ikke fysisk, men virtuellt på dataskjermen. (Cubase finnes i flere versjoner, les mer hos Steinberg.)

Cubase 9

Informasjon fra synther, keyboards og trommemaskiner og en audiodel som lar deg gjøre lydopptak av f.eks sang og gitar og deretter redigere og mixe det hele. Audiodelen er derfor som en båndopptaker som lager lydstrømmer digitalt til  SSD / harddisk. Når disse to delene kombineres har du derfor et kraftig verktøy for å spille inn, arrangere og mixe låter. Cubase kan derfor både være et kreativt verktøy ved at programmet lar deg skrive, arrangere og produsere musikken din og samtidig som det fungerer ypperlig som et klassisk flerkanals innspillingsstudio.

Hva trenger du for å kunne bruke Cubase ?

For å få mest ut av programmet trenger du en forholdsvis moderne datamaskin og et lydkort. Lydkortet er en sentral brikke siden det er bindeleddet mellom datamaskinen (med Cubase installert) og omverdenen. Hvis du skal spille inn MIDI må MIDI keyboardet være koblet til lydkortet via MIDI kabel eller direkte til PC'en via USB dersom keyboardet har den muligheten. Hvis du f,eks vil spille inn sang må du koble en mikrofon til lydkortet. De analoge signalene fra mikrofonene konverteres til digitale signaler og behandles deretter av Cubase. Det finnes for øvrig også USB mikrofoner som kobles direkte til datamaskinen, og dermed kan gjøre lydkortet overflødig. Les også artiklene som står under Kom-i-gang for mer info.

Cubase er et stort og omfattende program som inneholder utrolig mange muligheter. Et godt råd er derfor å bruke en del tid på å lære seg programmet. Man bør lære seg det mest grunnleggende først slik at man kommer i gang og deretter kan man gi seg ut på "oppdagelsesreise" og plukke opp nyttige finesser underveis. Husk at det finnes masse nyttig informasjon i manualen, men også rundt om på nettet.

Tips og info

august 10, 2014

Valg av oppløsning for opptakene

in Innspilling

by hjemmestudio

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.
august 10, 2014

Stereoopptak

in Innspilling

by hjemmestudio

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er…
august 20, 2014

Steinberg Cubase

in Steinberg Cubase

by hjemmestudio

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til…
august 10, 2014

Propellerheads Reason

in Propellerheads Reason

by hjemmestudio.net

Er du på jakt etter et synthrack å ha i datamaskinen din ? I denne…
september 05, 2014

Mobil innspilling og miks

in På mobil og nettbrett

by hjemmestudio.net

Hvis du har et nettbrett du vil bruke er det greit å vite at det…
august 10, 2014

Mixing i hodetelefoner

in Mixing

by hjemmestudio

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.
august 10, 2014

Mixeren - Introduksjon del 1

in Om mixeren

by hjemmestudio

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at…
­