"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

I Cubase versjon 9 har Steinberg lagt til historikk i mixeren. Vi kjenner folk som har oppgradert til 9´ern mer eller mindre bare for å få denne muligheten. Man kan angre alt man har gjort siden programmet sist ble åpnet. La oss presiserer dette: Vær oppmerksom på at når du lukker programmet vil historikken slettes. Det kan selvfølgelig hende at man kan få mulighet i Preferences til å velge hvordan historikken skal behandles i en seinere oppgradering. Vi bruker v.9.0.1 når dette skrives.

A1) Historikk
Mixeren vil lagre alt man rører ved i en historikkliste. Se A1.. For å se lista må man åpne mixeren i full visning. Det gjøres som vanlig ved å trykke F3 eller ved å gå til Devices->MixConsole i menyen. Man kan altså ikke se historikken hvis man kun bruker mixeren i lower zone. 

 

A2) Vær OBS på at vanlige kommandoer for Undo / Angre IKKE virker der man skulle tro når mixeren er aktivt vindu. Hvis du trykker Ctrl+Z i Windows eller Cmd+Z på Mac vil du angre det du jobber med i prosjektvinduet! Det kan gi ubehagelige overraskelser…! Det finnes en egen knapp i mixeren for å gå tilbake til forrige innstilling. Se A2 på bildet. 

B) I tillegg til historikken, finner man mixeren tilgjengelig i nedre “Zone”. Man kan derfor gjøre justeringer i mixeren og samtidig har oversikt over bl.a. prosjektvinduet. Dette finner man også i konkurrentenes programmer som f.eks Apple Logic Pro X og Presonus Studio One, så det er ikke noe nytt. Det er likevel en god og nyttig nyhet for brukere av Cubase. Hvis du vil åpne mixeren i fullskjerm klikker du på knappen (eller bruker hurtigtasten F3).

Vil du lese flere artikler om nyhetene i Cubase 9? Her er en oversikt over artikler i denne serien:

1. Zones

2. Mixeren (denne artikkelen)

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

 

 

­