Velkommen til en gjennomgang av nyhetene i Cubase Pro 9. Dersom du bruker andre versjoner av Cubase 9 bør du sjekke om funksjonen som beskrives er inkudert i din versjon. Det finnes en sammenligning de ulike utgavene Pro, Artist og Elements hos Steinberg. Cubase 9 bør være en grei oppdatering å ta i bruk for de av oss som har brukt Cubase lenge, men samtidig er det gjort en hel del endringer både i kjernen i programmet, men også grafiske forbedringer, og noen praktiske løsninger som gjør programmet raskere å bruke. 

Vi tenkte og ta en liten titt på noen av nyhetene - et emne om gangen. Det første vi skal se på, tar for seg noe som har eksistert i Cubase lenge, men som ikke har tatt skikkelig form før nå: Zones. Zones er kort sagt de ulike hoveddelene som programmet består av, som Inspector vinduet, VST instrument rack / Media Bay, Chord Pads, som først dukket opp i Cubase 8.5 Pro. Som du ser vil prosjektvinduet alltid være synlig, mens de øvrige kan lukkes og åpnes.

I Cubase 8.5 Pro introduserte Steinberg små “faner” som dukket opp bl.a. hvis man beveget musepekeren ut til sidene. Disse er nå erstattet av knapper som man finner i programmets øvre, høyre hjørne. 

Knappene gjør det enkelt å vise / skjule de delene man til enhver tid trenger. Det er i prinsippet tre Zones, venstre (L), høyre(R) og nedre (E). Løsningen forenkler grensesnittet, og gir god oversikt. Det bidrar at man kan jobbe mer fokusert fremfor å måtte bla i menyer. Det er også nyttig å lære seg noen hurtigtaster (aka “key commands”), hvis man vil jobbe mest mulig effektivt. 

Windows: Ctrl+Alt+L, R, og E (L åpner venstre, R åpner høyre, og E åpner nedre zone)

MacOS: Cmd + L, R og E

Mixeren i Cubase har Zones som fungerer på tilsvarende måte. (Hurtigtasten for mixeren er F3)

Man kan skjule eller vise mixerens ulike soner med de samme knappene som tidligere vist. Imidlertid må man selv opprette egne hurtigtaster manuelt, hvis man ønsker å slippe unna å bruke mus. Du finner dette under File -> Key Commands. Søk etter Channel Rack, og oppgi hvilken tastekombinasjon du vil styre visningen med. Trykk Assign, og lukk vinduet. Som du kanskje har lagt merke til kan det være vanskelig å se hvilken sone som til enhver tid er aktiv og dermed kan motta key commands? Om dette er egentlig er et problem er vi på hjemmestudio.net litt uenige om ;) Det er uansett mulig å gjøre noe med det, hvis man vil. I MacOS finner du innstillingen for “Preferences” under Cubase menyen, mens i Windows finner du den under File. Gå til Apperance -> General. Det er fargen under "Focus Zone Border - Focused" som i tilfelle bør endres.

 I eksemplet nedenfor har vi satt den aktive Zone til rød, og det blir jo lettere å se hvilke sone som er aktiv. På den annen side synes vi ikke at det var så vanskelig i utgangspunktet heller…

Det var en kort oversikt over “Zones” i Cubase 9 Pro. Her er en oversikt over øvrige artikler i serien:

1. Zones (denne artikkelen)

2. Mixeren

3. Marker track(s)

4. Sampler Track 

5. Sidechaining i Retrologue 

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

 

 

 

Vis kommentarskjema

Nyhetene i Cubase 9

Noen tips:

Stereoopptak

Stereoopptak

den 10. august 2014 i Innspilling

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er tiden inne for å se på ...

Les mer
1629
Mixeren - Introduksjon del 1

Mixeren - Introduksjon del 1

den 10. august 2014 i Om mixeren

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at man der har et klart ...

Les mer
1083
Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
2968
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
2082
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
1836
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne arikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
1142

Til info:

­