Velkommen til en gjennomgang av nyhetene i Cubase Pro 9. En av nyhetene i Cubase 9 var “Zones”. I denne artikkelen skal vi se litt på en annen og etter vår mening større nyhet, nemlig Sampler Track. Sampler Track er tilgjengelig i alle versjoner av Cubase 9. For å bruke den må nedre Zone vises, og deretter velger man den arkfanen som heter "Sample Control". Det gjør man med Cmd+Alt+E på MacOS og Ctrl+Alt+E i Windows. Når vinduet er åpent, er det bare å dra-og-slippe ønsket audio part (lydfil) dit. Du kan f.eks bruke et lydopptak fra et spor i prosjektet du jobber med, eller en lydfil (f.eks en loop) du har funnet i Media Bay. Her kan vi forresten tipse om at det har kommet et tillegg som heter Caleidoscope (under Loops & samples), som kan egne seg til eksperimenter med Sample Track.

Når man drar inn et objekt vil det automatisk opprettes et nytt Sample Track, men man kan også opprette dem på samme måte som alle andre type spor; via menyen Project->Add track->Sampler.

Det nye sporet vil ha tilgang til de samme parameterne som et vanlig lydspor har, og man kan derfor f.eks bruke de samme pluggene som på et lydspor. I tillegg vil lydsporet du har valgt bli tilknyttet (mappet) til et keyboard som mottar MIDI signaler, slik at  man kan “spille på lydklippet” i sanntid. Man har derfor også tilgang til MIDI sporets fordeler, inkl. Note Expressions osv. Det er altså ingenting i Sampler Control du ikke kan gjøre i en sampler som HALion eller Kontakt, men her går det så lett å teste det ut, bare “drag-and-drop”. 

Etter å ha valgt en lydfil og dratt den inn i feltet er man klar til  prøve. Man kan naturligvis velge hvilket startpunkt og sluttpunkt man vil bruke, dersom man ikke vil bruke hele samplet. Det finnes ulike alternative måter å spille av samplet på, som f.eks. continous (spiller av loopen om igjen til man slipper tangenten), alternate (spiller samplet fra start til slutt og baklengs tilbake igjen til man slipper tangenten), m.fl. Man kan aktivere knappen “Snap to Zero crossing” hvis man opplever klikking når loopen starter på nytt.

Man kan aktivere Audio Warp etc. for ytterligere justeringer. Det er naturligvis også mulig å styre parametere fra VST Quick Control. Alt i alt er Sample Track et godt og interessant tillegg til Cubase, og siden det er så raskt å bruke er det kort vei fra en idé til resultat. Mulighetene i Samper Track er ganske omfattende, og denne artikkelen tar bare et kort overblikk. Det er mulig at vi skriver en mer dypgående artikkel om dette.

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s)

4. Sampler Track (denne artikkelen)

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentine

 

Vis kommentarskjema

Nyhetene i Cubase 9

Noen tips:

Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
7398
Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
1432
Mixing i hodetelefoner

Mixing i hodetelefoner

den 10. august 2014 i Mixing

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.

Les mer
1199
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
1836
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
4328
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
2082

Til info:

­