"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

.. og som overskriften antyder: mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Hjemmestudio.net har for tiden en artikkelserie om nyhetene i Cubase Pro 9. Denne gangen skal vi se på en ny og interessant mulighet som har dukket opp: Sidechaining i VSTi´en Retrologue. 

Retrologue er en synth av analog type, og som er inkludert i Cubase som standard. Synthen har fulgt med Cubase en stund. Nåværende versjon av synthen har bra filter og effekter, og nå som muligheten til sidechaining er inkludert kan man sende signaler gjennom synthen for å påvirke lyden. Man kan bruke alle filtre, modulasjoneffekter og matrix etc. Vi skal se på hvordan det settes opp. 

Vi starter med å legge til en instans av Retrologue, via Prosject->Add track->Instrument. Velg Retrologue i Instrumentlisten under Steinberg ->Synth. Det er i utgangspunktet tre ting man må gjøre for at synthen skal kunne motta eksterne signaler, og ytterligere et par før man er helt klar.

Man aktiverer sidechain-knappen, og skru opp volumet på Input, slik at man kan høre det innkommende signalet. Man må også skru ned volumet på Oscillator 1, eller slå den helt av som vist i bildet. Hvis man ikke gjør det vil oscillatoren naturligvis avgi lyd når den får input, og det vil man normalt ikke ha noe av i denne sammenhengen. 

Nå er synthen er satt opp riktig, men det gjenstår fortsatt et par trinn til.

Det hjelper jo lite å ha ha satt synthen opp til å motta signaler via sidechain input, for vi må sende de signalene som vi ønsker behandlet til denne inngangen i synthen også. For å få til dette må vi åpne mixeren i full visning (F3), og deretter endre hvor signalet for de valgte sporene sendes, dvs. vi må endre routing.

De endres i eksemplet fra Bus1 til Sidechains -#- Retrologue. 

Hvis du starter avspillingen nå vil du fremdeles ikke høre noen lyd via synthen. Hvorfor? Den mottar ikke MIDI signal. For å teste kan du godt benytte Retrologues eget, innebygde keyboard. Trykk ned en tangent på det med musa, så vil du høre lyden du har sendt dit.

En bedre løsning er å bruke MIDI sporet som ble opprettet samtidig med å du la til synthen i prosjektet. Bruk tegneverktøyet eller spill på et MIDI keyboard til å spille inn en note. Hvis noten strekker seg hele sangens lengde vil det foreløpig låte likt som før du endret routing, men nå kan du leke med synthens effekter og filtre og dermed endre det lydmessige resultatet. Nå er det fritt frem for eksperimenter med automasjon, filter osv. Det er heller ingenting i veien for "å hakke opp" signalet i f.eks 32 eller 64-dels noter e.l. for det gi en "stutter effekt".

Det er bare å prøve seg fram.

Denne muligheten til å bruke sidechain kan brukes i alle plugins som støtter dette.

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue (denne artikkelen)

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel

Noen tips:

Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
8545
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
5059
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
2906
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne arikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
3310
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
5019
Innspilling og mix av elbass

Innspilling og mix av elbass

den 10. august 2014 i Innspilling

Elbassen er fundamentet i musikken, og som ofte føles mer enn den høres i en mix. Vi ser ...

Les mer
3887
­