"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

Velkommen til vår gjennomgang av de viktigste nyhetene i Cubase 9. I denne artikkelen ser vi på Frequency EQ, og deretter diskuteres konseptet PlugIn Sentinel. 

Frequency er en ny, kraftig equalizer-plugin som dessuten har noen litt uvanlige egenskaper, og de skal vi ta en titt på nå. Vi starter med å sette Frequency EQ som en Insert-effekt, deretter vi velger et audiospor, går til Inspector->Inserts.

Velg Frequency i listen under Steinberg -> EQ

Som vi ser er Frequency en 8 bånds paramerisk EQ, der hvert bånd er fargekodet slik at det er enkelt å skille dem fra hverandre. Den øvre delen gir en grafisk fremstilling, og er mye lik det man kjenner fra andre equalizere, men i tillegg kan hvert av de 8 båndene ha både lineær-fase og Mid/Side kontroll. Vanligvis finner man dette som en global innstilling som behandler alt, men her er det altså mulig å få ytterligere kontroll, fordi man kan gjøre dette på hvert individuelle bånd.

Frequency EQ viser gir grafisk oversikt over ikke mindre enn 30 dB kutt eller boost. Det er også skikkelig drag i Hi- og Lo-pass filterne, da de kan dempe med opp til 96 dB pr. oktav.

En annen uvanlig sak er at man har pianotangenter i equalizeren. De kan skjules med en knapp, men det kan ofte være praktisk å ha dette tilgjengelig. Legg også merke til at tangentene er fargekodet på samme måte som resten av equalizeren. Man kan derfor justere equalizerbånd ihht. til tonehøyde fremfor å tenke frekvenser. Det kan f.eks være nyttig hvis man bruker en stemt basstromme. Hvis man da for eksempel har en bass som er litt slitsom kombinert med basstromma, kan man justere ned frekvenser som kolliderer.

Det er dessuten mulig å gjøre endringer på den grafiske visningen, avhengig av hvordan man foretrekker å jobbe med equalizere. Man kan enkelt nullstille alle innstillinger (Reset), og velge “auto-listen” (se høyttalersymbolet) for kun å høre lyden som tilhører valgt bånd i equalizeren. Man kan justere frekvenser, innstilling for Q-verdi og gain med denne lyttingen aktiv. Hvert bånd kan naturligvis aktiveres eller deaktiveres separat. 

En vanlig oppgave er å finne eventuelle problemfrekvenser. Vi pleier mange ganger isolere frekvensen (evt. aktivere “auto-listen”) ved å boost´e et bånd og bevege det litt opp og ned i frekvens til det riktige frekvensområdet er identifisert. Frequency EQ har for hvert bånd en liten knapp som er merket “Inv” (Invers), så ved å trykke på den vil frekvensen reduseres med tilsvarende den gain som er i bruk. Hvis man bruker en innstilling som f.eks har funnet et problem ved 3500 HZ, og man har en gainboost på 6dB, vil knappen “Inv” resultere i en reduksjon på 6 dB. Praktisk! Man kan også prøve og aktivere knappen som er merket “Lin”, da det noen ganger kan resultere i "renere" lyd, ved å redusere faseforskyvning (Lin = linjær fase). 

Frequency tilbyr flere ulike filtertyper, inkludert et veldig smalt notch-filter, som tillater inngrep med nesten kirugisk presisjon. På stereospor  kan dessuten enkelt velge mellom stereo eller mid/side (M/S). Når man velger M/S modus dukker det opp to arkfaner som tillater at man behandler frekvenser for Mid og Side separat. En interessant mulighet åpner seg med dette, fordi man kan stille inn mid/side for å kontrollere forholdet mellom de to, og samtidig justere det samme området med tanke på det samlede stereobildet. 

Siden vi er inne på temaet Plugins i Cubase 9, er det på sin plass å nevne ytterligere en av nyhetene, som kalles Plug-In Sentinel.

Plug-In Sentinel

Plug-In Sentinel er nytt i Cubase 9. Løsningen er en del av PlugIn Manager, som du finner i menyen under Devices->PlugIn Manager. Denne funksjonen er laget for å sikre at Cubase kan kjøre så stabilt som mulig. Alle plugins blir scannet, og de som ikke tilfredsstiller kravene vil bli satt på en svarteliste. Man kan se det som at disse pluggene er i karantene.

Cubase 9 er et 64 bit program, og finnes ikke i lenger 32 bit utgave. Tidligere kunne man bruke Steinbergs BitBridge som gjorde det mulig å bruke 32 bit plugger i 64 bit miljø. BitBridge er fjernet, med begrunnelsen at ikke var så stabilt som man kunne ønske seg. Det finnes alltids tredjeparts-løsninger som f.eks JBridge, men man risikerer altså et mer ustabilt system. Plugger som blir avvist, men som er 64 bit kan reaktiveres igjen, men Steinberg fraråder dette.

Selv har vi nå valgt å kutte ut 32 bit plugins, og forholder oss derfor heretter kun til 64 bit på de maskinene som brukes "skarpt". Hvis du savner plugins etter å ha startet Cubase 9 er det derfor greit å ta en titt under “blacklist” for å se om de har havnet der. Deretter kan det jo være lurt å se hos de som har levert pluggen om det kan finnes 64 bit versjoner tilgjengelig på deres hjemmeside. Det er imidlertid slik at man alltids kan ha eldre versjoner av Cubase installert, og dermed ha denne muligheten åpen.

Modernisering

Steinberg har også "pusset opp"flere av pluggene. Kompressoren og øvrige plugger har fått nye, mørkere farger.

Maximizeren har også fått noen nye innstillingsmuligheter som du finner under knappen "modern".

I Noisegaten (pluggen kalles Gate") er det en liten "twist" fordi man må trykke på "SC" for å få tilgang innstillingene for sidechain. 

 

Her er noen av de andre nyheter i Cubase 9:

1. Zones

2. Mixeren

3. Marker track(s) 

4. Sampler Track

5. Sidechaining i Retrologue

6. Equalizeren Frequency og PlugIn Sentinel (denne artikkelen)

 

 

 

 

 

 

Tips og info

august 10, 2014

Valg av oppløsning for opptakene

in Innspilling

by hjemmestudio

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.
august 10, 2014

Stereoopptak

in Innspilling

by hjemmestudio

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er…
august 20, 2014

Steinberg Cubase

in Steinberg Cubase

by hjemmestudio

Steinberg Cubase er et program for Windows og Mac OS som gjør datamaskinen din til…
august 10, 2014

Propellerheads Reason

in Propellerheads Reason

by hjemmestudio.net

Er du på jakt etter et synthrack å ha i datamaskinen din ? I denne…
september 05, 2014

Mobil innspilling og miks

in På mobil og nettbrett

by hjemmestudio.net

Hvis du har et nettbrett du vil bruke er det greit å vite at det…
august 10, 2014

Mixing i hodetelefoner

in Mixing

by hjemmestudio

Å bruke hodetelefoner ved mixing kan mange ganger være nødvendig.
august 10, 2014

Mixeren - Introduksjon del 1

in Om mixeren

by hjemmestudio

De som en gang i tiden har jobbet i et tradisjonelt, analogt innspillingsstudio vet at…
­