"In mix no-one can hear your screen...."

Nedenfor finner du diverse artikler som er relevante for innspilling, mix og master. Sjekk gjerne ut underkategoriene eller klikk på emneordene for raskere tilgang til relaterte artikler.

En liten vri på "In space no one can hear your scream" fra filmen Alien i overskriften antyder noe som er ganske vesentlig når man jobber med musikk. Mange musikkprogrammer har fancy brukergrensesnitt, men det er det ingen som hører når låten er ferdig. Det viktigste er å bruke ørene når man jobber med musikkinnspilling og mixing.

 
Flere her på Hjemmestudio.net har brukt FL Studio fra programmet het FruityLoops, og var et relativt enkelt program for nybegynnere. Nåværende versjon heter FL Studio 20, og ble lanser i mai 2018. En fordel med FL Studio er at når man først har kjøpt programmet er alle etterfølgende oppdateringer gratis. Programmet brukes av mange store DJs og produsenter som Garrix, Afrojack, Cazzette og Avicii (RIP). Mange har funnet ut at FL Studio er raskt å jobbe med, og gir bra resultater. Man har en mengde synther og effekter tilgjengelige når man bruker programmet. Det fleksible grensesnittet gjør at man kan sette opp skjermbildet slik at det passer en selv best. All grafikk er dessuten vektorbasert, og det betyr at man kan skalere skjembilder uten kvalitetstap. Nedenfor ser du mixeren - som i tillegg til fri skalering, kan konfigureres i bredden slik at man kan velge hvor mye info som skal vises for hver kanal etter hvilket behov man har for oversikt.

FL Studio kan forresten også integreres med andre programmer (som f.eks Logic og Cubase) via ReWire. FL Studio finnes fra versjon 20 både for Windows og Mac OS. Det finnes også en forenklet versjon for mobile enheter (IOS, Android og Windows Mobile) som også kan være verd å sjekke ut. Du finner mer info om mobilversjonen her.

Fl Studio 20 er et komplett innspillingsprogram (ofte kalt DAW), der man kan komponere, spille inn, redigere, mixe, mastre og eksportere musikken man lager. Programmet finnes i ulike versjoner, der forskjellene er hvor mye som inngår i pakken. Image Line tilbyr alltid gratis livstidsoppdateringer til samtlige utgaver, slik at man alltid har siste versjon uten kostnad. Man kan også kjøpe utvidelser i form av ekstra plugins og soundsets. Demo kan lastes ned her. Les mer hos Image-Line

 

Noen tips:

Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
5881
Valg av oppløsning for opptakene

Valg av oppløsning for opptakene

den 10. august 2014 i Innspilling

Valg av oppløsning for opptakene har lenge vært et hett debattert tema på mange forum.

Les mer
3326
Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
16004
Generellt om mixing

Generellt om mixing

den 10. august 2014 i Mixing

Det er mange ting å tenke over og passe på når man skal få innspillinger fra mange kanaler inn på ...

Les mer
5734
Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne artikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
3865
Innspilling og mix av elektrisk gitar

Innspilling og mix av elektrisk gitar

den 10. august 2014 i Innspilling

Lyden av en elektrisk gitar er et sentralt element i nesten all pop- og rockemusikk, så denne artikkelen skal ta ...

Les mer
8421
­