Det er få ting som er mer irriterende og ødeleggende for kreativiteten enn at ting ikke fungerer slik man har tenkt. Vi har derfor satt opp en liten huskeliste som kan være kjekk å ha hvis du er fersk i "innspillingsgamet". Vi som har holdt på en stund har nemlig rukket å gjøre alle mulige tabber, og da tenkte vi å hjelpe deg til å unngå å gjøre de samme som oss :)

1. Før musikerne kommer i studio bør du gå over utstyret som skal brukes, og sjekke at alt av kabler og ledninger fungerer. Sjekk nivåer på hodetelefoner, og lydkort. Lytt etter ulyder og gjør et testopptak.

2. Sjekk innspillingsprogrammet og innstillingene det er satt opp til å bruke mht. sample rate og bit dybde. Stopp alle andre programmer på datamaskinen, og sørg for å slå av mobilen. Det kan også være lurt å minne de andre om å gjøre det samme.

3. Når musikerne har kommet og gjort seg klare, så passer du på å gjøre ytterligere et testopptak som du sjekker at ble bra. Kontroller at opptaket ikke overstiger -12 dB.

4. Sørg for at hodetelefonenene som benyttes er av lukket type. Åpne hodetelefoner er fine å mixe med, men hvis du bruker dem ved opptak med mikrofon vil lyden fra dem lekke inn i mikrofonen(e). Bruker derfor lukkede hodetelefoner ved f.eks vokalopptak.

5. Hvis du mistenker at prosessorkraften begynner å bli presset av softsynther etc. kan du vurdere å benytte "freese tracks" eller hva den type funksjon heter i den DAW´en du jobber i. 

6. Gi alle spor som spilles inn meningsfulle navn, gjerne instrument, mikrofon, mikrofonplassering, musikernavn eller noe som gjør at du lett kan finne frem. Ofte finnes det mulighet for å legge inn notater i prosjektet, og det gjør det MYE lettere å finne frem, særlig hvis det tar litt tid fra innspilling til mix. Grupper gjerne spor og benytt foldere/mapper slik at du holder oversikten.

Vi har tidligere skrevet noen tips for vokalinnspilling. Les artikkelen her.

Noen tips:

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

Mixeren - Del 2 - grupper, sends, inserts m.m.

den 10. august 2014 i Om mixeren

Vi skal i denne artikkelen ta for oss noen teknikker som gjør at vi kan få litt mer kontroll ...

Les mer
5376
Stereoopptak

Stereoopptak

den 10. august 2014 i Innspilling

Dersom lydkilden man vil ta opp inneholder informasjon som man vil ha i stereo, er tiden inne for å se på ...

Les mer
6637
Kompressoren

Kompressoren

den 10. august 2014 i Mixing

Kompressoren er et av de mest nyttige verktøyene man kan ha i et studio, men kan være litt ...

Les mer
11888
Innspilling av vokal

Innspilling av vokal

den 10. august 2014 i Innspilling

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal spille inn vokal. Først og fremst gjelder det å ...

Les mer
21500
Equalizeren

Equalizeren

den 10. august 2014 i Mixing

En equalizer (EQ) kan best beskrives som en mer eller mindre avansert tonekontroll.  EQ'en brukes vanligvis til å jevne ut frekvenser ...

Les mer
8598
Forberedelser for innspilling

Forberedelser for innspilling

den 08. august 2022 i Innspilling

Det er få ting som er mer irriterende og ødeleggende for kreativiteten enn at ting ikke fungerer slik man har ...

Les mer
161
­